
Kamper Schokkerkoor | William Vercraeye | Toerisme Flevoland
Schokland is sinds de drooglegging van de Noordoostpolder een eiland op het droge. Eeuwenlang lag het als kwetsbaar eiland in de Zuiderzee. Regelmatig kwamen bij hoog water grote delen van het eiland onder water te staan. De bewoners van het eiland, Schokkers, woonden dan ook op terpen. Bij zware stormen was het zelfs op de terpen niet veilig. Het voormalige eiland symboliseert de heldhaftige strijd van Nederlanders tegen het water. De in klederdracht gehulde Schokker nazaat Janny Rieff verhaalt op zondag 12 april in het Werelderfgoed Podium over het leven op het eiland rond 1840.
Van ongeveer 1400 tot 1859 was Schokland een eiland, bewoond door Schokkers die een sober bestaan leidden. Tot 1700 was op het eiland voldoende grond beschikbaar voor akkerbouw en veeteelt. Omdat het eiland door landafslag tijdens zware stormen steeds kleiner werd was er voor akkerbouw steeds minder plaats. Het belangrijkste bestaansmiddel werd dan ook visserij. Dit bracht veel bewoners een zekere mate van welvaart. In de 19de eeuw raakte de visserij in verval. Toenemende armoede en een onveilige woonsituatie zorgden er in 1859 voor dat koning Willem III het gehele eiland ontruimde. Dit betekende dat ruim 600 Schokkers gedwongen aan land moesten gaan. Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt Schokland deel uit van het vasteland. Schokland en omgeving biedt een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur en werd in 1995 als eerste erfgoed in Nederland op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.
Werelderfgoed Podium
Het Werelderfgoed Podium is voor iedereen dé startplek om kennis te maken met de Nederlandse UNESCO werelderfgoederen. Elke 2e zondag van de maand (15:00 uur) vindt een presentatie, lezing of inspirerend gesprek plaats rondom het thema werelderfgoed. Dagelijks is er gratis een introductierondleiding (13:30 uur) en wordt de documentaire ‘Hollandse Wereldwonderen’ (15:00 uur) getoond.
Geef een reactie