Maand van het digitaal erfgoed 2022

November is de Maand van het digitaal erfgoed. Ontdek wat Nederlandse organisaties doen op het gebied van digitaal erfgoed. De hele maand presenteren zij vakontwikkelingen op locatie en online.

Een maand vol kennis en inspiratie

Ook dit jaar vindt er in november de Maand van het digitaal erfgoed plaats. Vier weken lang activiteiten voor en door Nederlandse organisaties op het gebied van cultuur, erfgoed, onderwijs en onderzoek. Hét moment om resultaten, nieuws en ontwikkelingen rond digitalisering van cultuur te delen en vooruit te kijken naar de kansen die er liggen. Volg workshops, lezingen en symposia die partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseren en laat je alvast inspireren voor je plannen voor 2023.

Voor wie

De Maand van het digitaal erfgoed is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, de ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten. Bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor digitalisering en collectiebeheer of medewerkers die zich bezighouden met communicatie en publiekstaken. Ook cultuurmakers, journalisten, onderzoekers, studenten en andere professionals zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de events.

Programma

De meeste activiteiten en data zijn inmiddels bekend. Behalve vaste onderdelen als de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid, de HackaLOD en het afsluitende Netwerkevent is er nog veel meer. Meld je je snel aan voor de onderdelen die jij interessant vindt. De agenda voor de maand wordt nog steeds gevuld. De meest actuele versie vind je op nde.nl/maandvanhetdigitaalerfgoed

Voorlopige agenda

2-3 nov Disclosing Futures, Rethinking Heritage – Het Nieuwe Instituut

3 nov Symposium Werelddag van de Digitale Duurzaamheid

3 nov Workshop Zelfscan Digitaal Erfgoed – Landschap Erfgoed Utrecht

4-5 nov HackaLOD en HackaLOD Awards

8 nov Workshop Schrijven van een informatieplan – Erfgoed Gelderland

8 nov Inspiratiedag Onvergetelijke verhalen: digital storytelling

15 nov Netwerkdag Oorlogsbronnen – Netwerk Oorlogsbronnen

15 nov Workshop Datasetregister – Nationaal Archief

17 nov RKD Talk: Digitaal kunsthistorisch onderzoek – RKD

19 nov WikiconNL – Wikimedia Nederland

21 nov Verhalen verbinden: Podiumkunst.net 2 jaar – Podiumkunst.net

24 nov Heritage meets Digital Humanities – CLARIAH

24 nov Lancering Tag the picture – Nationaal Museum van Wereldculturen

25 nov Dag van de Digitalisering – Erfgoedpartners Groningen

29 nov Afsluitend Netwerkevenement Maand van het digitaal erfgoed

Elke vrijdag Workshop voor deelnemers aan BrabantCloud

Zo kun je meedoen

Je bent natuurlijk van harte welkom om de presentaties, workshops, symposia, kennissessies of andere activiteiten in de Maand van het digitaal erfgoed bij te wonen. Wil je op de hoogte blijven van wat er gaat komen? Houd het programma op nde.nl/maandvanhetdigitaalerfgoed in de gaten of schrijf je in voor de NDE-nieuwsbrief.

Ga je zelf iets organiseren? Ben je met je eigen organisatie of samen met anderen bezig met een interessante ontwikkeling die je graag wilt delen? Wil je brainstormen of sparren met collega’s over een bepaald onderwerp? Zoek de verbinding, inspireer en maak gebruik van het netwerk. Laat weten wat je gaat organiseren via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl. Zo maken we samen de Maand van het digitaal erfgoed.