Maquette ‘Zutphen in 1485’ maakt geschiedenis bijna tastbaar

Maquette Zutphen 1485. Foto Alexander Tromp

Sinds kort heeft Zutphen een maquette waarmee de geschiedenis van de stad op een hele beleefbare manier verder zichtbaar wordt gemaakt. De maquette is gemaakt door Constant Willems en laat de Zutphen zien in haar bloeiperiode tijdens de Hanze. Er is een website gemaakt over het maken van de maquette en tot en met 8 jan 2023 is de maquette in het echt te bekijken in het Stedelijk Museum Zutphen, als onderdeel van de tentoonstelling ‘Als stadsmuren konden spreken…‘ .

Vijf jaar lang werkte Constant Willems aan “Zutphen in 1485” in schaal 1 op 500. Willems begon in december 2017 aan zijn opdracht om Zutphen in 1485 na te bouwen in het klein. Zutphen is zeker niet de eerste maquete die hij maakt. Uiterst geduldig, met oog voor detail en respect voor de geschiedenis, bouwt hij al vele jaren waarheidsgetrouwe maquettes. Dat deed hij al voor bijvoorbeeld het Nationaal Museum Soesterberg, ’s-Heerenberg, Muiderslot en Musea Zutphen.

Bundeling van kennis

“De maquette geeft een heel waarheidsgetrouw beeld van hoe onze stad er in 1485 uit moet hebben gezien. Dankzij veel onderzoek, door Constant Willems en Michel Groothedde, maar ook door andere collega’s én vrijwilligers, kon een goed beeld worden gevormd van de stad destijds”, vertelt wethouder Sjoerd Wannet. “Dit onderzoek heeft ook geleid tot nieuwe inzichten, waarvan de resultaten zichtbaar zijn in de maquette.

Ze maakt daardoor op een heel toegankelijke wijze een stukje van de geschiedenis van onze stad zichtbaar. En dat is waar we naar streven: ons erfgoed zichtbaar en toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Wat trouwens ook opvalt is dat je in deze maquette kunt ontdekken dat er nog veel van de historie van de stad bewaard is gebleven.”

1485

Het jaar 1485 is niet zomaar uitgekozen. In de Hanzetijd floreerde de stad en in 1485 bouwde Zutphen de eerste brug over de IJssel. Was de stad tot 1485 vooral gericht op de steeds moeilijker wordende handel via de rivier en de hanzevaart naar Noord-Europa, met de komst van de brug zette ze in op de handel over land en jaarmarkten. Uit diezelfde tijd stammen ook de kerkuitbreidingen, de torenspits op de Walburgistoren, de Drogenapstoren, de Bourgonjetoren en het stadhuis.

Maquette bouwen

Van de bouw van de maquette is ook een interessante website gemaakt. Niet alleen is daar een hoop interessante informatie over Zutphen in 1485 te vinden, ook het onderzoek en het maakproces van de maquette zijn daar stap voor stap te volgen. Mogelijk kan het inspireren om zelf ook eens zo’n historische reconstructie te (laten) maken!

Foto: Constant Willems / Gemeente Zutphen
  1. De maquette van Zutphen in 1485 is, zo las ik, in het Stedelijk Museum te bekijken tot 8 januari. Is het niet een idee om haar blijvend in het museum ten toon te stellen?

    1. De maquette blijft daar omdat hij deel uitmaakt van een grotere expositie tot 8 januari. De ruimte waar hij nu staat is altijd gereserveerd voor tijdelijke tentoonstellingen. Dus hij moet daar weg. Zoals het er nu voor staat komt hij tijdelijk te staan in de Walburgkerk, totdat de definitieve plek in de Bourgonjetoren klaar is. Het interieur van deze toren wordt verbouwd om de maquette te kunnen plaatsen, vandaar ook de vorm van de grondplaat, die is gebaseerd op een ronde stalen verdieping die in de toren komt. Wanneer dit allemaal klaar is blijkt moeilijk te voorspellen, mogelijk in april van het komende jaar.
      Constant Willems.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.