Meer specerijen verkocht, veel minder bezoek, bij Kralingse molens

Er zijn in 2020 door de maatregelen als gevolg van de coronapandemie veel minder bezoekers geweest voor de molens aan de Kralingse Plas. Er zijn wel veel meer specerijen verkocht. En bovendien is de bouw van een nieuw bezoekerscentrum volgens plan van start gegaan. Het bestuur van de stichting die de molens beheert en in bedrijf houdt, is in het in april verschenen jaarverslag over 2020 dan ook niet ontevreden.


In totaal brachten 2197 mensen (2019: 3553) een bezoek aan de molens. Van de twee karakteristieke molens is de grootste, De Ster, open voor publiek. In beide molens worden specerijen gemalen, en die worden verkocht. In totaal was dat in 2020 419 kilo (2019: 357), oftewel 5733 (2019: 5590) busjes peper, kaneel, speculaaskruiden, vleeskruiden, nootmuskaat en kerrie.


Er konden door de afstandsmaatregelen eigenlijk nauwelijks groepen bezoekers ontvangen worden, maar groepen kinderen konden nog wel naar de molens. In de zomervakantie zijn er in het kader van de zomerschool, om kinderen na de eerste lockdown bij te spijkeren, zelfs zes groepen kinderen geweest. Tijdens de Open Monumentendag in september konden gelukkig nog 175 bezoekers verwelkomd worden. Helaas was de molen dicht tijdens de Nationale Molendagen in mei, zoals overigens alle molens in Nederland.


Ondanks de coronamaatregelen, is het afgelopen jaar wel hard gewerkt binnen en buiten de molens. Zo hebben zich acht nieuwe vrijwilligers aangemeld, en konden de molens ook tijdens de lockdowns een aantal keren draaien, in het belang van het onderhoud van de molens. Daarnaast is de bouw gestart van het nieuwe bezoekerscentrum, hetgeen ook de start was van een gehele herinrichting van de benedenverdieping van De Ster. Naar verwachting gaat het bezoekerscentrum in de zomer open, evenals de nieuwe winkel en heringerichte tentoonstellingsruimte. Het bezoekerscentrum kost ruim 300.000 euro en dat geld is afkomstig van diverse fondsen, de provincie, en giften van
donateurs. In 2020 is ook de website gemoderniseerd.


Het bestuur van de stichting hoopt dat in de loop van 2021 de molens weer volop in bedrijf genomen
kunnen worden. Ook verwacht het bestuur met de opening van het bezoekerscentrum meer
activiteiten te kunnen organiseren. Naar verwachting zullen ook de nieuwe tentoonstelling en winkel
meer mensen trekken.