Meimaand voor Den Helder in teken van bombardementen Tweede Wereldoorlog 

Public Domain
Loopgraaf Tweede Wereldoorlog Foto: Pixabay

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Den Helder meer dan 160 keer gebombardeerd, vaker dan welke andere stad in Nederland dan ook. Deze bombardementen werden niet alleen uitgevoerd door de Duitsers, maar ook door de geallieerden, die de Duitse activiteiten op Willemsoord wilden saboteren. Ter herdenking van deze bombardementen organiseert Stichting Erfgoed Den Helder de themamaand ‘Meest gebombardeerde stad van Nederland’. 

Gedurende de maand mei worden er exposities, rondleidingen en een audiotour georganiseerd in het centrum van de stad. Op diverse locaties wordt speciale aandacht besteed aan de bombardementen die hebben plaatsgevonden en de impact van deze luchtaanvallen. Bezoekers krijgen de gelegenheid om stil te staan bij deze gebeurtenissen en de consequenties ervan te begrijpen. “Op Willemsoord werkten de Duitsers aan hun schepen en er werden torpedo’s gefabriceerd”, vertelt Rana Dams (Stichting Erfgoed Den Helder). “Daarom was het voor de geallieerden een strategische zet om die werkzaamheden uit te schakelen.” 

Niet alleen de Werf, maar ook het centrum van de stad werd regelmatig getroffen door deze luchtaanvallen. De bombardementen resulteerden in een groot aantal burgerslachtoffers, waardoor veel mensen gedwongen waren om de stad te ontvluchten en een veilig heenkomen te zoeken. Rana Dams: “Na de oorlog woonde nog maar zo’n 25 procent van de Helderse bevolking in de stad.” 

Op 19 februari 1943 vond een van de grootste bombardementen op de stad plaats. Tijdens een luchtaanval op Willemsoord vielen er 39 doden, waaronder veel burgers. In februari 2023 werd dit bombardement herdacht, speciaal voor nabestaanden die niet meer in Den Helder wonen. Vanwege het feit dat veel overlevenden van de bombardementen de stad verlieten, hebben veel nabestaanden geen directe band meer met Den Helder. 

Met dit in gedachten is de opzet van de themamaand tot stand gekomen: niet alleen om de inwoners van Den Helder zelf, maar ook om bezoekers de kans te geven om meer te leren over de oorlogsgeschiedenis van de stad, zo verklaart Dams. 

Vanaf 8 mei wordt de audiotour gratis aangeboden door Stichting Erfgoed Den Helder.