Metselaarstekens op Zeeuwse kerken onherstelbaar beschadigd na restauratie

'Verminkte' kerk. Still via Omroep Zeeland.

In de gevel van meerdere kerken op Walcheren in Zeeland ontbreken na restauratie zogeheten metselaarstekens. Het gaat voornamelijk om van origine hervormde kerken. Rob Dreesens deed onderzoek naar de kerken en ontdekte dat de metselaarstekens in veel gevels waren verdwenen. Volgens hem is de schade groot en onherstelbaar.

Die stenen werden gebruikt om metselaarstekens te maken. Van de zijkant van de kerk tot boven de ingang van de toren en zelfs bovenin naast het raam. “Ze hebben lopen schaven en schuren om het mooi strak te krijgen en daardoor zijn de tekens helemaal verdwenen. Dit is dood en doodzonde. Het is cultuurhistorisch erfgoed. Het zijn zelfs Rijksmonumenten.” aldus Dreesens. Als gevolg komt hij nu met een waarschuwing voor alle andere kerken die nog gerestaureerd gaan worden. Zo hoopt hij de ogen van meer politici, gemeentebestuurders maar ook kerkgemeenschappen te openen, zodat bij toekomstige renovaties verminkingen worden voorkomen.

De gemeente Veere laat weten het met Dreesens eens te zijn. “Wij delen zijn mening dat we deze tekens moeten behouden. Dat betekent dat we bij toekomstige restauraties de betrokken partijen goed moeten informeren en instrueren.”

Lees de hele berichten bij Omroep Zeeland en NOS.