Vlnr Burgemeester Liesbeth Spies, gedeputeerde Willy de Zoete, Jack Veldman, minister Ingrid van Engelshoven, voorzitter Stichting Museumpark Archeon, Niko Geerlings, Tom Hazenberg, Monique Veldman en wethouder Kees van Velzen. Foto: Archeon

Minister koppelt Mondriaanfonds aan Zwammerdamschepen

Minister van Engelshoven en gedeputeerde voor Zuid-Holland De Zoete, hebben op 12 oktober 2019 een bezoek gebracht aan de restauratiewerf van de beroemde Zwammerdamschepen in Archeon. Daar maakte de minister bekend dat vanuit het Mondriaanfonds een bedrag van €345.000 beschikbaar wordt gesteld voor de verdere restauratie van de schepen. Prachtig nieuws voor de experts en hun grote schare vrijwilligers die momenteel aan de restauratie van de Zwammerdam-2 werken.

Gedeputeerde Willy de Zoete: “De geschiedenis van Zuid-Holland verbindt via de Zwammerdamschepen een belangrijk deel van ons verleden met onze toekomst. Deze wereldberoemde schepen geven de Romeinse Limes extra glans. Dankzij zorginstelling Ipse de Bruggen en haar cliënten leven de schepen voort door hun enthousiaste, mooie verhalen. Dat doen ze samen met Archeon, die de zorg voor de schepen heeft overgenomenDe provincie Zuid-Holland ondersteunt dit streven van harte en voert daarover het gesprek met de gemeente Alphen aan den Rijn en Archeon.”

De Romeinse Limes op weg naar werelderfgoed

De in begin zeventiger jaren ontdekte Romeinse Zwammerdamschepen zijn inmiddels wereldberoemd en onderdeel van de Romeinse Limes. Het Unesco nominatiedossier over de Limes is onlangs aan de minister aangeboden. Zo’n anderhalf jaar geleden heeft Archeon de deuren geopend om deze schepen in al hun eer en glorie te herstellen in hun Zwammerdam restauratiewerf. Het is de bedoeling dat alle 6 de schepen op het terrein van het Archeon gerestaureerd gaan worden. Na restauratie zullen deze schepen tentoongesteld worden.