Moeder Godskerk Voorschoten voorlopig gemeentelijk monument

De Moeder Godskerk aan de Baron Schimmelpenninck van de Oyelaan 18 te Voorschoten is door het college van Voorschoten tijdelijk beschermd. Er wordt een aanvullend onderzoek gehouden naar mogelijke herbestemming en de economische haalbaarheid voor behoud van de kerk. Dit heeft het college van Burgemeester en Wethouders laten weten in een aangetekende brief. Gedurende deze procedure mag de kerk niet gesloopt worden.

Op verzoek van ons genootschap heeft het college de aanwijzingsprocedure voor de gemeentelijke monumentenstatus dat in de Erfgoedverordening is beschreven, opgestart. In het kader van de actualisatie van de gemeentelijke monumentenlijst is veel onderzoek gedaan naar het Voorschotense cultureel erfgoed. Zowel het Lokaal Erfgoed Platform (LEP) als ook de gemeentelijke Commissie Welstand en Cultureel Erfgoed (WCE) hebben geadviseerd dat de Moeder Godskerk een potentieel gemeentelijk monument is.

De kerk is in april 2016 aan de eredienst onttrokken. Door het kerkbestuur is al aangekondigd dat een projectontwikkelaar plannen bij de gemeente heeft ingediend voor zorgappartementen op de plaats van de kerk en dat de kerk gesloopt zal worden. Doordat de kerk monumentwaardig wordt geacht, zal eerst een zorgvuldig onderzoek over herontwikkeling of herbestemming noodzakelijk zijn om een zorgvuldig afgewogen besluit te nemen.

Moeder Godskerk
De Moeder Godskerk is in 1966-1967 gebouwd naar ontwerp van architect Harry Nefkens. Nefkens behoort tot de belangrijker architecten in het naoorlogse Nederland. Met name in het westen van het land heeft hij veel projecten gerealiseerd in een zeer moderne stijl. Een zeer beeldbepalend onderdeel van zijn oeuvre vormen de kerkgebouwen. Tot op de dag van vandaag wordt hij gezien als één van de toonaangevende kerkenbouwers van de periode. Veel van zijn bijzondere kerkgebouwen zijn inmiddels echter gesloopt. Een aantal gebouwen heeft een monumentenstatus gekregen. De vormgeving van de kerk te Voorschoten, met een piramidaal dak, komt niet veel voor in de Nederlandse naoorlogse rooms-katholieke kerkbouw en mag bijzonder worden genoemd. De kerk heeft dan ook een grote monumentale waarde voor Voorschoten en de regio. Vanwege de cultuurhistorische betekenis van het gebouw is bescherming noodzakelijk volgens het Cuypersgenootschap.