Monumentale status voor spoorbrug in Groesbeeks bos

Spoorbrug Groesbeek. Foto: Gemeente Berg en Dal

De voormalige spoorbrug die over het fietspad in het Groesbeekse bos loopt, krijgt de status van gemeentelijk monument. De gemeente Berg en Dal, die de brug in 2021 voor slechts 1 euro overnam van ProRail, wil hiermee de historische waarde van dit bruggetje benadrukken.

Dit geliefde bruggetje wordt veel gebruikt door fietsers en wandelaars om de ‘spoorkuil’ over te steken. Hoewel de spoorrails allang zijn vervangen door een betonnen fietspad dat even populair is, heeft de brug nog steeds zijn charme. Twee jaar geleden werd de brug uitgebreid gerenoveerd, in samenwerking met monumentenzorg. Het metselwerk en de leuningen werden hersteld en het hele bouwwerk kreeg een frisse schilderbeurt.

Ondertussen heeft ook een noodwoning aan de Bredestraat in Leuth aandacht gekregen vanwege zijn historische waarde, maar zal niet worden aangewezen als monument. Ondanks een verzoek vanuit monumentenzorg om dit leegstaande witte gebouwtje op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, heeft het gemeentebestuur dit afgewezen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de noodwoning in slechte staat verkeert en de eigenaar geen interesse heeft in het behoud ervan. De eigenaar heeft plannen om het gebouwtje te slopen en het lege perceel te verkopen als bouwgrond voor een nieuwe vrijstaande woning. Volgens hem zou het te kostbaar zijn om de noodwoning op te knappen.

Hoewel de noodwoning zelf geen monument wordt, heeft het gemeentebestuur wel plannen om de nieuwe bebouwing en de erf-inrichting te laten verwijzen naar de geschiedenis van de plek en de noodwoning. “Dat kan bijvoorbeeld door in het ontwerp van de nieuwe woning te verwijzen naar de typologische kenmerken van de noodwoning” aldus het gemeentebestuur.