Monumentenprijs Enschede 2021 gaat van start

De Gouden Bocht anno 2021 (foto: Paul van Wijk).

Dit jaar zijn de Gemeentelijke Monumentenprijs en de SHSEL Erfgoedprijs uit voorgaande jaren voor het eerst samengevoegd tot één: de Monumentenprijs Enschede. Op zaterdag 11 september 2021 zal deze Monumentenprijs Enschede ter opluistering van de Open Monumentendagen worden uitgereikt. 

Met de prijs willen de gemeente Enschede en SHSEL (Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker) de monumenten en het cultureel erfgoed in het zonnetje zetten. Enschede kent immers zo’n 280 rijks- en gemeentelijke monumenten, en ook nog enkele archeologische monumenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oeroude “Laag van Usselo”. Heel vaak kijken we over onze eigen prachtige monumenten heen, omdat ze zo ‘alledaags’ zijn geworden. Met de Monumentenprijs willen beide instanties daar wat aan doen en ook juist de inwoners van Enschede daarbij betrekken. Iedereen kan tot en met zondag 4 juli (snel reageren dus!!) suggesties voor de Monumentenprijs Enschede indienen bij de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL), die de verkiezing organiseert en financieel mede ondersteunt.

Het thema van de Monumentenprijs Enschede: 

Disse daagn steet de duur altied lös

Het thema van dit jaar “Disse daagn steet de duur altied lös”, legt de focus op monumenten waar iedereen welkom en gelijk is. Op welke (monumentale) plekken werd er geleefd, gewoond of gewerkt en waar heeft iedereen zich welkom gevoeld? Of dat nu een woning, een godshuis, een theater, een park, een speeltuin, een café of een oude nederzetting is, het barst in ons land van de monumenten. Zo ook in Enschede, zowel in de stad als in de dorpen en het buitengebied. De brede toegankelijkheid van monumenten staat dit jaar centraal, zowel tijdens de landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendagen als bij de Monumentenprijs Enschede. 

Het zou leuk zijn indien we uit allerlei categorieën suggesties krijgen voorgedragen en kandidaten kunnen nomineren voor de prijs. De jury staat open voor goed onderbouwde suggesties voor een breed scala aan monumenten of cultureel erfgoed, of zelfs archeologische vindplaatsen. Uw suggestie hoeft zelfs niet een formeel monument te zijn. Enschede kent namelijk veel bijzondere gebouwen en locaties die niet op een monumentenlijst staan, maar net zo belangrijk zijn voor ons cultureel erfgoed.

Aanmeldingsprocedure

Iedereen kan suggesties voor de Monumentenprijs Enschede aanmelden. U kunt uw suggestie mailen naar: mp@shsel.nl 

In uw mail vermeldt u:

1. Uw naam en eventueel uw telefoonnummer

2. Naam en adres van uw suggestie (Indien geen adres, dan de locatie waar we uw suggestie kunnen vinden.)

3. Toelichting in maximaal 100 woorden waarom uw inzending de Monumentenprijs verdient te winnen, liefst aansluitend bij het thema “Disse daagn steet de duur altied lös”.

Inzenden kan tot en met zondag 4 juli. Voor verdere informatie: 0620016916.

Selectie en prijsuitreiking

In de jury zijn dit jaar meerdere geledingen vertegenwoordigd: inwoners van Enschede, Architectuurcentrum, eigenaren/beheerders van erfgoed, Adviescommissie Cultuurhistorie en studenten. 

De jury (met achtergrond) bestaat uit de volgende personen: Paul van Wijk (voorzitter jury/ Comité OMD Enschede), Matthijs Schaap (secretaris jury/ Comité OMD Enschede), Géke Bakker (student Saxion), Ellen Edens (Adviescommissie Cultuurhistorie en archeologe), Naz Ergin (junior stadsdichter), Marlyn Everink (archeologe), Hein Jan Geerdink (Architectuurcentrum/Comité OMD Enschede), Mary van Heek (Stichting Edwina van Heek), Thomas Metscher (restaurateur/Monumentencommissie SHSEL) en John Middelhuis (inwoner Enschede/Comité OMD Enschede)

De jury kiest in juli uit alle inzendingen er vijf die meedingen naar de Monumentenprijs Enschede. Uit deze genomineerden wordt in september vervolgens de winnaar gekozen. Tijdens de opening van de Open Monumentendagen op zaterdagmorgen 11 september wordt de winnaar bekend gemaakt. De locatie daarvan wordt nog via de media medegedeeld.  De winnaar ontvangt een bedrag van € 3.000, een kunstwerk en een plaquette.

In 2013 werd de Gemeentelijke Monumentenprijs voor de eerste keer uitgereikt. Villa Welna was toen de gelukkige. Bij de volgende edities ging de prijs naar de West-Indiëschool, de Lonnekermolen en de Synagoge. De SHSEL Erfgoedprijs ging in 2018 naar de “Gouden Bocht van Enschede” met een ensemble Jugendstilpanden aan de Ripperdastraat, te zien op de foto bovenaan dit bericht.