Monumentenstatus voor Kooipark

Kooipark, Leiden. Foto: Vysotsky

Vanaf deze week heeft Leiden er een groen monument bij. Het Kooipark, het groene hart in de Leidse Oude Kooi, is ingeschreven in het gemeentelijke monumentenregister.

Wethouder Jan-Jaap de Haan (cultuur): “Een bijna 100 jaar oud park, waaraan ook de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Dudok heeft meegewerkt, hoort natúúrlijk bij onze gemeentelijke monumenten. Bij monumenten denk je misschien niet zo snel aan openbare groene plekken, maar we hebben in Leiden meer historische monumentale parken en begraafplaatsen, zoals de Leidse Hout, het Plantsoen, de Hortus Botanicus en bijvoorbeeld begraafplaats Groenesteeg die dit jaar 200 jaar bestaat.”

De Vereniging tot Behoud en Bescherming van het Kooipark, bestaande uit betrokken buurtbewoners, diende het verzoek in om het Kooipark aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Aanleiding was de wens om het park haar oorspronkelijke ontwerp terug te geven. Met de geplande herinrichting en de reconstructie worden de ideeën van Dudok teruggebracht in het park. Dudok heeft naar alle waarschijnlijkheid aan de basis gestaan van het eerste ontwerp uit 1912. Dat ontwerp werd in de jaren daarna door diverse architecten aangepast ten behoeve van woningbouw en uiteindelijk in 1920 aangelegd. Kenmerkend voor het Kooipark is de structuur waarin het groen geplaatst is met diagonale paden.

De aanwijzing als beschermd gemeentelijk monument is geen belemmerende factor voor de opvang voor water om de wateroverlast in de Oude Kooi aan te pakken. Bij de herinrichtingsplannen is rekening gehouden met deze waterberging.

Persbericht Gemeente Leiden