Monumentenveiling in Zwols Museum ANNO voor Oekraïense noodhulp 

Op vrijdag 18 maart wordt de expositie ‘Nieuwe Monumenten’ in Museum ANNO in Zwolle afgesloten met een veiling van diverse kunstobjecten. De opbrengst van de veiling gaat naar humanitaire hulp voor Oekraïne. De veiling wordt geopend door actrice Victoria Koblenko. 

Sinds vrijdag 24 februari zijn er vier kunstwerken te zien in Museum ANNO, gemaakt door studenten van ArtEZ Zwolle. Dit gebeurde in samenwerking met stichting MYzwolle, leerlingen van de Oekraïense School en Oekraïense vluchtelingen. De tentoonstelling kwam tot stand doordat MYzwolle Nederlandse les geeft aan mensen uit Oekraïne in het Sophiagebouw van ArtEZ, waardoor ze met elkaar in contact kwamen. Dit gebeurde precies een jaar nadat Rusland een invasie inzette in Oekraïne. 

De vier ‘Nieuwe Monumenten’ symboliseren de betekenis van 24 februari en zijn gericht op slaap, hoop, samenzijn en thuis. Op dit moment worden in heel Oekraïne monumenten in veiligheid gebracht en wordt cultureel erfgoed beschermd met zakken zand. Sovjetmonumenten verdwijnen uit het straatbeeld en deze context vormde de inspiratie voor het maken van de monumenten.