MOOC jezelf te pletter! Top erfgoed-onderwijs via internet.

MOOC erfgoed
MOOC, Heritage under Thread. Leiden University

Ooit gehoord van een MOOC? Dat staat voor ‘Massive Open Online Course’, Cursussen, verzorgd door experts, die door iedereen via internet gevolgd kunnen worden. Vaak zelfs gratis. Wie zich er een beetje in verdiept raakt onder de indruk van het enorme aanbod dat er is. Ook op het gebied van Erfgoed is er het nodige te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de cursus van de universiteit Leiden, die ingaat op actuele thema’s als inclusiviteit en eigendom van Erfgoed.

De kwaliteit van de cursussen loopt uiteen, van eenvoudige filmpjes tot diepgaande studies verzorgd door universiteiten als Harvard, MIT of Peking University. Een cursus kan heel kort zijn maar kan ook vele maanden in beslag nemen. Daarbij krijg je dan bijvoorbeeld wekelijks nieuwe lesstof ter aangeboden. En net als bij ‘echt’ onderwijs kun je voor betaalde cursussen officieel erkende certificaten krijgen.

Naast de bekende studiematerialen, als teksten, video’s en allerlei voorbeelden en cases biedt deze vorm van onderwijs ook de mogelijkheid dat studenten, docenten en assistenten onderling, door middel van discussieplatforms met elkaar in gesprek gaan.

Het fenomeen MOOC is nog niet zo heel oud. De eerste dateert van ongeveer 2008. Maar dit soort ‘afstandsonderwijs’ wordt inmiddels door heel veel onderwijsorganisaties omarmd. Vooral door universiteiten. Dat doen ze om zichzelf internationaal op de kaart te zetten maar soms ook om de boot niet te missen wanneer deze online cursussen een serieuze concurrentie gaan vormen voor de fysieke toestroom van studenten.

Heritage under Threat
De MOOC ‘Heritage under Threat’ van de Universiteit Leiden, gaat in op actuele thema’s in het erfgoeddebat. Vragen zoals ‘van wie is dat erfgoed eigenlijk, hoe kun je denken over eigendom en inclusiviteit en hoe gaan we om met de bedreiging van (internationaal) erfgoed?
Mensen die wat tijd hebben en hun hersenen eens goed aan het werk willen zetten kunnen zich gratis registreren:

Een paar linkjes om je verder op weg te helpen:

MOOC List, groot overzicht van allerlei cursussen
Overzicht van providers (platforms)
– EMMA, het overzicht op Europeana