Moskee Yunus Emre krijgt officiële museumstatus 

Het is nu officieel: de historische Yunus Emre Moskee aan de Bellavistastraat in Almelo wordt omgevormd tot een volwaardig museum. Deze eerste moskee van Nederland is toegevoegd aan het Grootste Museum van Nederland, een collectief beheer van kerken, moskeeën en synagogen.  

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het werd opgericht om kerken, moskeeën en synagogen toegankelijker te maken voor een breder publiek. Hiermee wordt beoogd om religieus erfgoed steviger te verankeren in de hedendaagse samenleving. De organisatie werd opgericht in 2017. 

Met deze aansluiting bij de organisatie is de toekomst van de moskee als museaal erfgoed voorlopig gewaarborgd. Op dit moment wordt de moskee nog actief gebruikt omdat de bouw van de nieuwe moskee nog gaande is. Zodra de nieuwe moskee in gebruik wordt genomen, zal de oude moskee een museale bestemming krijgen. Het gebouw is niet alleen bijzonder vanwege het feit dat het een van de oudste moskeeën in Nederland is, maar ook omdat het de eerste moskee is met zowel een minaret als een traditionele koepel. Het werd opgericht op initiatief van de eerste generatie Turkse gastarbeiders die voornamelijk werk vond in de textielindustrie van Almelo. 

Uitbreiding van het museum met andere gebedshuizen 

Sinds de opening hebben miljoenen mensen een bezoek gebracht aan de aangesloten kerken en synagogen, waar ze hebben kennisgemaakt met de bijzondere geschiedenis, verborgen schoonheid, architectuur en kunstwerken die dit erfgoed rijk is. De komende tijd zal het aantal gebedshuizen dat zich bij het museum aansluit verder worden uitgebreid. De Yunus Emre moskee is het eerste gebedshuis dat zich heeft aangesloten. In september zal de Soefi Tempel Universel in Katwijk aan Zee volgen, gevolgd door de orthodoxe Kathedraal van de Heilige Nikolaas in Rotterdam in oktober. Er wordt verwacht dat dit jaar nog minstens acht andere religieuze locaties zich zullen aansluiten. 

De Stichting Grootste Museum van Nederland zorgt ervoor dat de deelnemende gebedshuizen informatie en voorlichtingsmateriaal krijgen voor de bezoekers. Ze verzorgt ook de marketing en communicatie. Op elke locatie is een audiotour of een kijkkaart beschikbaar die de bezoekers langs alle bijzonderheden van het gebouw leidt. De opleiding van de gastheren en -vrouwen wordt verzorgd door de stichting. 

Overwinning financieringsuitdagingen 

De plannen om de Almelose moskee toe te voegen aan het museum liepen enige vertraging op vanwege de financiering. Dit werd veroorzaakt door het feit dat De Vriendenloterij de hoofdsponsor is. De Islamitische Stichting Nederland, Diyanet, in Den Haag had principiële bezwaren tegen de samenwerking, omdat de loterij als een vorm van gokken wordt beschouwd. Om deze kloof te overbruggen is er een constructie bedacht waarbij de geldstromen van de loterij gescheiden zijn van de moskee. Bovendien zullen er geen verwijzingen naar de VriendenLoterij te vinden zijn in de communicatie binnen en rondom de moskee. 

De Yunus Emre moskee zal gedurende ten minste vier dagdelen per week open zijn voor het publiek. Tijdens deze momenten zullen er gastheren aanwezig zijn die bezoekers rondleiden. Het moskeebestuur heeft de vrijheid om entreegeld te vragen of een donatie te accepteren, hoewel het nog niet duidelijk is of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.