Muurschilderingen geven inkijkje in Hanzetijd

In Hanzestad Harderwijk is een muurschildering onthuld. Na het Duitse Kalkar is dit het tweede exemplaar in een serie van veertien van deze kunstwerken in Nederlandse en Duitse Hanzesteden. De muurschilderingen zijn onderdeel van de belevingsroute Hanzesteden Fietsroute. De Strakke Hand, een collectief van Nederlandse schilders, ontwerpt en maakt de schilderingen.

Op elke schildering staat een alledaags historisch tafereel mét een kwinkslag naar het nu. Dit kan zijn door middel van een specifiek item uit de stad of dat er gekeken wordt naar het gebouw waar de muurschildering op gemaakt wordt.

De Strakke Hand: “Harderwijk is naast de visserij groot geworden met de handel in lakens. Hier hielpen destijds ook de nonnen aan mee. We hebben een non en een jongeman gefotografeerd beneden in het oude deel van het Catharinaklooster. De muurschildering is nu op de buitengevel van hetzelfde klooster te zien. Naast het bekende Hanzepaardje, het oude stadszegel voor afdrukken, is er een kwinkslag gemaakt naar de bekende Van Delft pepernoten uit Harderwijk.”

Bekijk hier meer foto’s.