Deze site is 'Under Construction', nog even geduld

Naam en Faam – vijf Schnitgerorgels in Groningen

Op vrijdag 30 mei presenteren wij het zesde deel in de serie Groninger Orgels: Naam en Faam – Vijf Schnitgerorgels in Groningen in de kerk van Uithuizen. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de heer R. Jager, voorzitter Stichting Groningen Orgelland en burgemeester van de gemeente Westerveld. Deze uitgave werd geschreven door orgeladviseur Cees van der Poel en van een inleiding voorzien door Hans Fidom, hoogleraar orgelkunde. Fotograaf Omke Oudeman tekende voor de illustraties. Op de bijbehorende cd kunt u opnamen beluisteren die zijn gemaakt van concerten op de Schnitgerorgels van de Der Aa-kerk en de Martinikerk in Groningen.

In dit zesde deel van de reeks Groninger Orgels leidt Cees van der Poel de lezer in de wereld van de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger en laat hij ons nader kennismaken met vijf Schnitgerorgels in onze provincie, waaronder internationale iconen als de orgels van Uithuizen en de Der Aa-kerk. Omdat de orgels van internationale allure zijn, hebben we van de inhoud van het boekje een Engels en Duitse samenvatting gemaakt die als PDF aangeboden wordt via de website www.groningerkerken.nl

Arp Schnitger geniet bij veel orgelliefhebbers een cultstatus. Zijn werk was en is van grote invloed op orgelmakers en organisten. Wat maakt zijn instrumenten zo inspirerend, soms zelfs dwars door latere stilistische veranderingen heen? De Stichting Oude Groninger Kerken is bijzonder trots dat zij vijf belangrijke instrumenten van deze vermaarde Europese orgelbouwer mag beheren en laten klinken.

Met de serie Groninger Orgels wil de Stichting Oude Groninger Kerken het prachtige orgelbezit van de provincie Groningen toegankelijk maken voor een breed publiek. De reeks wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Het Groninger Klokken- en Orgelfonds. Dit fonds is door een donateur van de Stichting Oude Groninger Kerken opgericht met als doel de instandhouding van en de belangstelling voor klokken en orgels in de provincie Groningen te bevorderen. Ook dit zesde deeltje in deze reeks is uiteraard te koop bij de Stichting Oude Groninger Kerken aan de Coehoornsingel en via de webshop.

Persbericht Stichting Oude Groninger Kerken