Nagele: Een cultuurhistorische wandeling

image001 (5)

Deze wandelroute door een dorp in de Noordoostpolder verschijnt in de reeks Cultuurhistorische routes in Nederland en is gemaakt in samenwerking met Museum Nagele, gemeente Noordoostpolder, provincie Flevoland en de RCE. De gids is geschreven door Willemijn Zwikstra en vertelt het verhaal van een vernieuwend architectonisch experiment.

Nagele is een bijzonder dorp. Al tijdens de bouw had het veel belangstelling, zowel van architecten en andere kenners, als van verslaggevers van kranten en bezoekers van de Noordoostpolder. Het dorp viel op door de ruime aanleg, het vele groen en de huizen met platte daken.

De erfgoedroute neemt u mee door Nagele. Het dorp ligt in de Noordoostpolder die in 1942 is drooggelegd voor de voedselproductie. Nagele is één van de dorpen in de polder dat speciaal voor landarbeiders is gebouwd. Nog steeds is het een opvallend dorp. Het is heel anders van opzet dan de andere dorpen in de polder. Een groep architecten van Het Nieuwe Bouwen maakte het plan voor Nagele. De architecten zochten een casus voor het internationale congres voor moderne architectuur. Ze vroegen om een programma van eisen voor een dorp in de Noordoostpolder en zij kregen de opdracht het dorp te ontwerpen. De architecten kregen zo de kans hun vernieuwende ideeën uit te werken en in een keer een compleet dorp vorm te geven. De reacties op het ontwerp waren gemengd. Sommige mensen konden niet wennen aan de woonhoven en de sober vormgegeven huizen. Anderen waren juist blij met de moderne voorzieningen, het vele groen en de ruimte in het dorp en in de huizen.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling leidt langs architectuur en door groen en geeft u prachtig beeld van het moderne dorp in de polder. De route vormt een tweeluik met Schokland. Een cultuurhistorische wandeling.

Boekinformatie
Nagele. Een cultuurhistorische wandeling
Willemijn Zwikstra | 72 blz. | 13 x 21 cm | genaaid gebrocheerd met omslagflap
ISBN 978-94-6148-054-5 | € 9,95