Nationaal Jenevermuseum Schiedam Open Monument van de Maand april

©Roel Dijkstra / Foto: Mirjam van der Hoek jenevermuseum / schiedam

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is uitgeroepen tot het Open Monument van de maand april 2015. Op zaterdag 18 en zondag 19 april is het Jenevermuseum gratis geopend van 12.00 uur tot 18.00 uur. De openstelling is een opwarmer in aanloop naar Open Monumentendag 2015 met als thema ‘Kunst & Ambacht’, die zal plaatsvinden in het tweede weekend van september.

Schiedam: Mondiale Jeneverhoofdstad
Het Jenevermuseum huist in de voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij van P. Melchers, een dubbel pakhuis uit 1794 bekend als ‘De Locomotief’. Het monument heeft diverse waardevolle interieuronderdelen en vertegenwoordigt de geschiedenis van de Schiedamse jeneverindustrie, die wereldwijd van groot belang is.

Nationaal Jenevermuseum
In het museum wordt de geschiedenis van jenever en jenever stoken in Nederland zichtbaar en tastbaar gemaakt. In de historische branderij wordt moutwijnjenever gestookt volgens de oud-Hollandse methode, naar receptuur uit 1700. De moutwijn, gestookt uit rogge en gerst mout, wordt drie jaar gelagerd en vervolgens gebotteld onder de naam ‘Old Schiedam’. De huidige tijdelijke tentoonstelling ‘Sterke verhalen. Alles over de achtergronden van de KLM-huisjes’, is een bezoek meer dan waard.

Programma
Zaterdag 18 en zondag 19 april is er een speciaal programma samengesteld in Schiedam:

• Museummolen De Nieuwe Palmboom is beide dagen gratis toegankelijk van 11.30-17.00 uur, de molenaar is aanwezig.

• In de Havenkerk (Lange Haven 70) vinden miniconcerten plaats om 12:00, 13:00 en 14:00 uur. Tussendoor geven Geert Medema en Vera van der Vlerk uitleg over de restauratie en de kunstwerken in de kerk. Toegang is gratis.

• Het Nationaal Jenevermuseum is beide dagen gratis toegankelijk van 12.00-18.00 uur, er is een demonstratie in de branderij. Zaterdag 18 april om 12.45 uur is er een lezing door architectuurhistoricus Marcel Teunissen, gevolgd door een rondleiding van Proosje de Verhalenverteller. Om 14.15 uur is er een lezing door historicus Han van der Horst. Ook kunt u tegen betaling een tochtje maken met de fluisterboot, op beide dagen zijn er vaarten om 12.00 en 13.30 uur, waar uitgestapt kan worden bij het Jenevermuseum. Let op: reservering is gewenst, via 010-426 76 75 of laura@jenevermuseum.nl.

Kunst & Ambacht
Met ‘Kunst & Ambacht’ staan op Open Monumentendag 2015 zowel de kunst als het ambacht in het monument centraal. Daarbij is er volop aandacht voor de architectuur en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen. Tegelijkertijd wordt de ambachtskant in het monument belicht met aandacht voor de decoratieve, toegepaste kunsten. In de aanloop naar Open Monumentendag 2015 wordt elke maand een bijzonder monument opengesteld in het kader van het thema ‘Kunst & Ambacht’: het Open Monument van de Maand.

Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag. De stichting wil de publieke belangstelling voor monumenten vergroten en meer draagvlak creëren voor het behoud van monumenten.

Het Open Monument van de Maand wordt georganiseerd in aanloop naar Open Monumentendag 2015, in het weekend van 12 en 13 september. Tijdens deze dag zijn duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Rabo Vastgoedgroep is in 2015 voor het 29e jaar hoofdsponsor van de Open Monumentendag. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten bij een groot publiek.