Nationaal Monumentencongres 2019: plenair programma bekend

Nationaal Monumentencongres
Nationaal Monumentencongres

Waarom komen vrijwilligers van de bank af om zich in te zetten voor ‘hun’ monument? En waarom hebben onze vakmensen voor hun vak gekozen? Al deze mensen zijn onmisbaar voor de erfgoedsector en onderwerp van gesprek tijdens het Nationaal Monumentencongres 2019. Met het thema ‘Recht uit het hart: vrijwilligers en vakmanschap’ kijken we door de ogen van inspirerende sprekers naar de toekomst, en beantwoorden we met elkaar de vraag hoe we beide groepen aan ons cultureel erfgoed kunnen blijven verbinden.

Sprekers
Het wordt een gevarieerd programma waarin we kennismaken met Christianne Matthijssen, de nieuwe directeur Erfgoed en Kunsten bij OCW, en luisteren naar Lucas Meijs, hoogleraar Strategic Philanthropy aan de Erasmus Universiteit. Hij kan ons leren over de strategieën voor een duurzame inzet van vrijwilligers. Ook Alexander Pechtold betreedt het podium. Hij vertelt ons alles over zijn erfgoedjaar waarin hij met zijn commissie aan Minister Van Engelshoven advies gaf over de bescherming van Nederlands cultureel erfgoed. 

De Parade
In het onderdeel De Parade stellen wij de vraag ‘Waar begint en eindigt vakmanschap?’ Verschillende erfgoedprofessionals delen op het podium hun visie op enkele stellingen over vakmanschap. Eén van deze professionals lanceert een innovatie op het gebied van vakmanschap. Een belangrijke vraag die voorligt is of dergelijke innovaties de toekomst zijn, of dat traditioneel vakmanschap altijd zal blijven bestaan. Het publiek mag hierover meepraten. 

Jong Monumententalent 2019
Traditiegetrouw wordt tijdens het congres de prijs voor het Jong Monumententalent uitgereikt. De drie hiervoor genomineerde erfgoedprofessionals stellen zich aan u voor, en de winnaar van 2019 wordt ter plekke bekend gemaakt. Deze prijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Dagvoorzitter
Dit jaar begeleidt de alom geprezen Ruben Maes het congres als dagvoorzitter. Hij woont zelf in de monumentale stad Leiden en heeft bijdragen geleverd aan diverse erfgoed- en cultuurevenementen, zoals de uitreiking van de BNG Erfgoedprijs en het Cultuurdebat in Paradiso. Maes is daarmee een perfecte match voor het Nationaal Monumentencongres. 

Vrijkaarten voor jonge professionals, kleine stichtingen en vrijwilligers
Nederland Monumentenland, organisator van het congres, vindt het belangrijk dat jonge professionals, kleine stichtingen en vrijwilligers ook het congres kunnen bijwonen. Daarom hebben we drie organisaties bereid gevonden om vrijkaarten te sponsoren: BOEi biedt 10 vrijkaarten aan voor jonge professionals, Donatus Verzekeringen biedt 10 vrijkaarten aan voor kleine stichtingen, en erfgoedvereniging Heemschut biedt 10 vrijkaarten aan voor vrijwilligers. Wilt u in aanmerking komen voor een van deze kaarten? Stuur dan een email met motivatie naar communicatie@monumentencongres.nl

Volg uw hart naar monumentenstad Deventer op 7 november! Voor kaartverkoop, ga naar www.monumentencongres.nl