Nationale Archeologiedagen 11/12/13 oktober: Nederland vol met archeologische evenementen

Nationale Archeologiedagen Foto: Nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen op 11, 12 en 13 oktober brengen voor de vijfde keer het verleden tot leven met ruim 350 activiteiten door het hele land. Een heel weekend lang vertellen de verhalen van de archeologie over het leven in vroegere tijden. Lezingen, workshops, fiets- en wandeltochten, archeologische opgravingen, bijzondere tentoonstellingen en theaterstukken brengen dit weekend het verleden weer even tot leven. Het zijn unieke dagen om te ontdekken wat er in onze Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Als aftrap vindt op 5 oktober de feestelijke Archeonacht plaats in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Een greep uit de  evenementen:
Bijzondere vondst op Texel
Op zaterdag 12 oktober wordt voor de tweede maal de Dag van de Texelse Archeologie georganiseerd. In de Burghtkerk in Den Burg wordt de opgraving aan de Koetebuurt in Oosterend voor het eerst toegelicht en wordt er een bijzondere vondst onthuld.
Werk mee aan de resturatie van de Zwammerdamschepen in Archeon
In de Zwammerdam Restauratiewerf van Archeon wordt hard gewerkt aan de restauratie van de zogeheten Zwammerdamschepen. Het eerste Romeinse vrachtschip dat weer in elkaar gezet wordt is de Zwammerdam 2. En daarbij wordt de hulp van het publiek ingeroepen en kan je onder begeleiding van het restauratieteam jouw steentje bijdragen.
Opening van het Rottahuis bij Vlaardingen
Het door Archeologie Rotterdam opgegraven ‘Rottahuis’, van rond 1000 A.D. , is in de Vlaardingse Broekpolder nagebouwd. De officiële opening vindt plaats op 11 oktober. In het huis bevindt zich een woon- en een stalgedeelte, met een haard, broodoven en inrichting naar archeologische voorbeelden. 
Theaterspektakels in Arnhemj en Lelystad
In Arnhem wordt er rond de Bataafse Opstand de unieke openluchttheatervoorstelling ‘Vitalis’ opgevoerd in de uiterwaarden nabij het castellum van Meinerswijk. In Lelystad neemt theatercollectief De Trans//missie je back to the future, met een indringende reis door tijdlagen rondom het indrukwekkende landschapskunstwerk Exposure.
De Tweede Wereldoorlog herdacht
In Limburg is gestart met de herdenking 75 jaar Tweede Wereldoorlog. Rondom dit onderwerp worden tijdens de Nationale Archeologiedagen verschillende activiteiten georganiseerd. Zo wordt in Valkenburg in Museum Romeinse Katakomben een goed bewaard geheim geopenbaard. In het aangrenzende gangenstelsel van bevond zich namelijk tijdens WOII een oorlogsfabriek. Deze fabriek wordt nu, eenmalig, via indrukwekkende belevingsinstallaties tot leven gebracht.

De Archeonacht op 5 oktober als aftrap van de Archeologiedagen
Tijdens de Archeonacht in het Rijksmuseum van Oudheden worden hedendaagse thema’s in een historisch daglicht gezet en vice versa. Werden er vroeger al drugs gebruikt? Klopt er ‘archeologisch’ wel iets van het populaire paleodieet? Hoe verhouden schoonheidsidealen van vroeger zich tot de idealen van nu? En hoe helpt forensische archeologie misdrijven oplossen? Ook zijn er virtual reality belevingen, kun je op speeddate gaan met een archeoloog, word je meegenomen langs de wereldberoemde collectie van het RMO en duik je in speciale workshops in de belevingswereld van de archeoloog. Deze onvergetelijke archeologische avond wordt geprogrammeerd door de Young Underground Professionals, een denktank van jonge professionals die archeologie dichter naar het publiek willen brengen.

Over de Nationale Archeologiedagen
De Stichting Nationale Archeologiedagen wil de fascinerende wereld van de Nederlandse archeologie beter ontsluiten voor jong en oud. De vondsten uit onze bodem bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van ons land. Tijdens de dagen trekken archeologen, zowel amateurs als professionals, musea, universiteiten en bibliotheken samen op om de Nederlandse archeologie beter zichtbaar en beleefbaar te maken. De Nationale Archeologiedagen worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van honderden vrijwilligers.

Partners
De Nationale Archeologiedagen worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Flevoland, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaanfonds. Partners zijn o.a. de AWN; Vereniging van de vrijwilligers in de Archeologie, het Rijksmuseum van Oudheden, De Erfgoedstem en de ArcheoHotspots.