Nederland als legpuzzel

Vandaag lanceert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de kaart Panorama Landschap. Hiermee wordt aan de hand van 78 karakterschetsen de geschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap uiteengezet.

Verandering is de enige constante factor in het Nederlandse landschap. Het is dan ook niet realistisch of wenselijk om historische landschappen in de tijd te bevriezen. Wel kunnen we ze op een weloverwogen manier in veranderingen meenemen. Panorama Landschap helpt om het cultuurlandschap in de volle breedte te lezen en te begrijpen. Denk aan de geschiedenis van waterbeheersing, infrastructuur, militaire verdedigingswerken, agrarische ontwikkelingen en de ontstaansgeschiedenis van steden en dorpen. Daarmee is Panorama Landschap een instrument voor ruimtelijke planvorming. Maar dat is niet alles: de regionale karakterschetsen bieden kennis over de eigen leefomgeving, zodat iedereen kan meepraten over ontwikkelingen in zijn of haar regio.

78 kleine biografieën
Nederland telt twaalf provincies en ongeveer vierhonderd gemeenten. Om de diversiteit van het landschap te laten zien, is juist het schaalniveau tussen provincie en gemeente in interessant. Hier is gekozen voor 78 regiobeschrijvingen en een artikel over de grote wateren. Deze karakterschetsen bevatten geen waardering van het landschappelijke erfgoed, of een uitputtende inventarisatie van allerlei elementen en patronen. Het zijn kleine biografieën, gericht op de wordingsgeschiedenis van het landschap: van de prehistorie tot nu.

Bekijk Panorama Landschap op Landschapinnl.nl. Klik op de kaart om de regiobeschrijvingen te lezen.

Naar een digitale landschapsatlas
Panorama Landschap maakt onderdeel uit van een project waarmee het Nederlandse cultuurlandschap thematisch in kaart wordt gebracht. Deze digitale atlas is nog volop in ontwikkeling. Al het kaartmateriaal wordt gepubliceerd op het portal www.landschapinnl.nl. Hier zijn inmiddels al themakaarten te vinden over verstedelijking, groen erfgoed en militaire verdedigingswerken.