Nederlands D-day-erfgoed verzameld op online platform

Bezoek Atlantikwall
Bezoek Atlantikwall Beeld: bezoekatlantikwall.nl

Deze week is een nieuw online platform bezoekatlantikwall.nl gelanceerd dat alle activiteiten, evenementen én routes samenbrengt in één actuele landelijke kalender. De komende jaren zal steeds meer Atlantikwall-erfgoed aansluiten bij dit platform, waardoor bezoekers een volledig beeld krijgen van het aanbod in Nederland.

75 jaar na D-day staan we nog altijd stil bij de landing van de geallieerden op de zwaarverdedigde kust van Normandië. Ook langs de gehele Nederlands kust bouwde de Duitse bezetter de Atlantikwall, een omvangrijke verdedigingslinie die een geallieerde invasie in ons land moest voorkomen. De meeste bunkers zijn inmiddels onopvallend verborgen in het landschap, maar de aandacht voor dit cultuur-historisch erfgoed is in Nederland springlevend. Met een divers toeristisch, recreatief en museaal aanbod wordt een groeiend aantal bezoekers bereikt.  

Bunkerdag
Bunkerdag Beeld: Bezoek Atlantikwall

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De geallieerde aanval kwam uiteindelijk via Normandië, niettemin had de aanleg van de Atlantikwall ook in Nederland zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

Erfgoed springlevend
Met de openstelling van het Atlantikwall-erfgoed wordt de herinnering aan de oorlog levend gehouden en wordt de waarde van vrijheid overgebracht op nieuwe generaties. Vrijwel alle bezoekbare locaties zijn in beheer van lokale (vrijwillige) organisaties met ieder een eigen activiteitenagenda. Afgelopen jaren bundelden zij hun krachten al tijdens de jaarlijkse Bunkerdag. Door de groeiende aandacht voor erfgoed nam de behoefte toe om ook de rest van het jaar de verschillende activiteiten in één agenda te combineren. De nieuwe website bezoekatlantikwall.nl maakt het grote geheel van de Atlantikwall van Schiermonnikoog tot aan Breskens zichtbaar en toont het historische, culturele, toeristische en recreatieve aanbod op iedere locatie.

Van geschiedenis tot recreatie
Het erfgoed van de Atlantikwall heeft voor ieder wat wils: Van spannende betonnen kollossen verstopt in schitterend landschap tot de stille getuigen van de Duitse bezetting. Rondleidingen in een van bunkermusea geven een beeld van het leven van de Duitse soldaten. Ze vertellen het verhaal van de invloed die de bouw van de Atlantikwall had op de inwoners langs de kust. Verschillende fiets- en wandelroutes geven een indruk van de oorlogsgeschiedenis van het gebied. Zo ontdekken fietsers op de route van Goeree-Overflakkee meer over bunkercomplex De Punt, dat nog bijna intact in de duinen verstopt ligt. Ook meer avontuurlijke uitjes staan op de website vermeld. Zo kunnen bezoekers van Forteiland IJmuiden abseilen en boogschieten. 

  1. Ik begin langzamerhand te denken dat de `D’ in D-Day staat voor `devaluatie’. De D-Day-veteranen zijn niet aan te slepen, van welke onwaarschijnlijke leeftijd en herkomst ook, en nu wordt ons stuk Atlantikwall, waar voor zover ik weet geen veteraan is geland, óók al D-Day-erfgoed. Onze bunkers kunnen echt wel zonder die oneigenlijke extra branding.
    Ik ben overigens benieuwd hoeveel aandacht er de komende tijd zal worden besteed komen over Operatie Bagration, het offensief van het Rode Leger dat in dezelfde tijd plaatsvond als Overlord, Daarbij werd de middensector van het oostfront opgeruimd, verloor het Duitse leger een half miljoen man, en werd heel Wit-Rusland op de Duitsers heroverd. Maar het oostfront, allesbepalend voor het verloop van de hele oorlog, is in Nederland een ver-van-mijn-bed-show. Begrijpelijk, maar iets meer kennis daarover en iets minder D-Day-vlagvertoon is uit historisch perspectief wel op zijn plaats.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.