Carnavalcultuur opgenomen in Netwerk van Immaterieel Erfgoed Nederland

Vandaag maakte het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bekend dat ze de carnavalcultuur heeft opgenomen in haar netwerk.

Met de woorden: “Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft bevestigd dat de carnavalcultuur aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet zoals gesteld in het UNESCO Verdrag inzake de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed, en heeft de aanmelding zichtbaar gemaakt op: www.immaterieelerfgoed.nl” werden de initiatiefnemers verblijd.

Carnaval maakt al eeuwen deel uit van onze cultuur. Dankzij de diversiteit van dit feest voelt vrijwel iedereen zich vrolijk en gelukkig. Door deze diversiteit vast te leggen en breed uit te dragen, voelen meer Nederlanders zich welkom om van carnaval te genieten. Daarom zal de carnavalcultuur door UNESCO moeten worden aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Dat is de stellige overtuiging van de mensen achter de Nederlandse Carnavalsstichting Het Groot Gevolg en de voltallige achterban van 108 prinsen, prinsessen en Grootvorsten. Zij ondertekenden het gedachtegoed van Het Groot Gevolg.

Diversiteit

“In Brabant, Limburg en vele steden en dorpen daarbuiten verlangen mensen het hele jaar door naar dit feest. Het is met al zijn rituelen en tradities deel geworden van wie we zijn. Het is ons erfgoed dat we van generatie op generatie doorgeven. Een feest dat actueel blijft dankzij de overeenkomsten en enorme diversiteit van de activiteiten. Carnaval past zich steeds weer aan, waardoor het voor jong én oud leuk blijft. Wij willen die diversiteit juist in stand houden, zodat carnaval toegankelijker wordt voor steeds meer Nederlanders.”

Zomercarnaval

In 2020 nomineerde toenmalig minister Van Engelshoven van Cultuur het Rotterdamse
Zomercarnaval met hun de bonte stoet praalwagens, carnavalsgroepen en dansers voor de internationale Unesco-lijst. Ze zei dat het evenement de diversiteit van Nederland weerspiegelt en mensen verbindt. Deze nominatie resulteerde onlangs in toelating van dit type carnaval tot de internationale lijst. Met de aanmelding van de carnavalcultuur hopen de mensen achter Het Groot Gevolg de algehele perceptie van niet-deelnemers aan het carnavalsfeest, dat het een losbandig en plat zuipfeest is, te veranderen. En dat de carnavalcultuur met hun eeuwenoude tradities en diversiteit ook in the Immateriële Erfgoed picture mag!