Nederlandse visserij kan gered worden door slimme visserijtechnologieën

slimme visserij

Smart fishing kan de reddingsboei zijn voor de bedreigde Nederlandse visserij, zo stelt voormalig visser en ondernemer Louwe Post in een interview met Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Door innovatie en dataverzameling, kunnen vissers hun voordeel doen en mogelijk hun bestaan op zee verlengen.

De visserij heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met verschillende uitdagingen, waaronder de aanleg van enorme windmolenparken op de Noordzee en de stijgende brandstofprijzen. Voor vissers is er steeds minder ruimte op zee, waardoor velen overwegen te stoppen met hun werk. Post, eigenaar van een bedrijf dat zich richt op smart fishing, ziet echter een oplossing in data en innovatie.

Door het gebruik van sensoren en data-analyse kunnen vissers bijvoorbeeld hun brandstofverbruik verminderen en efficiënter varen. Post is ervan overtuigd dat er op termijn veel vraag zal zijn naar de data die hij verzamelt, omdat deze informatie waardevol kan zijn voor onderzoekers die de kwaliteit van het water, de stromingen, de bodem en de migratie van vissoorten in kaart willen brengen.

Hoewel innovatie en dataverzameling belangrijke aspecten zijn om de Nederlandse visserij te redden, waarschuwt Marloes Kraan van de Wageningen Universiteit dat het ook belangrijk is om de visserijsector toekomstperspectief te bieden. Het is van belang om de betekenis van de visserij voor de gemeenschap te begrijpen, zoals het cultureel erfgoed, de identiteit en tradities. Voor veel Nederlanders is de visserij een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en cultuur van het land, en het behoud hiervan moet worden meegenomen in de oplossingen voor de huidige uitdagingen.

De Nederlandse visser Rini Oreel heeft zich al aangemeld voor een saneringsregeling en zal binnenkort zijn schip moeten slopen. Het is voor hem te laat om te profiteren van de nieuwe ontwikkelingen in de visserijsector, maar voor anderen biedt smart fishing mogelijkheden om de sector nieuw leven in te blazen en te behouden als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en cultuur.