Niets is zo duurzaam als een monument

Bron: NRP

In opdracht van NRP heeft Dr. ir. Paul Meurs (architect-onderzoeker en partner bij SteenhuisMeurs) een essay geschreven met de titel ‘Niets is zo duurzaam als een monument.’ Het essay werd gelanceerd tijdens een talkshow die NRP op 21 januari uitzond vanuit de Balie, Amsterdam.

Paul Meurs: “Het verduurzamen van gebouwen is een belangrijke opgave in het kader van de klimaatdoelstellingen. Er is veel aandacht voor klimaatneutrale nieuwbouw. Op zich is dat begrijpelijk. Maar tegenover elke nieuwe woning die aan de voorraad wordt toegevoegd, staan acht bestaande woningen op verduurzaming te wachten. In het verduurzamen van de bestaande voorraad is de echte klimaatwinst te behalen.

In dat verband gelden monumenten zo’n beetje als de hopeloze gevallen. Ze vreten doorgaans energie en de maatregelen om ze te isoleren of anderszins te verduurzamen stuiten vaak op kritiek of een afwijzing van de monumentenzorg. Zelfs onze koning beklaagde zich erover dat hij geen zonnepanelen op zijn paleis mag leggen. Toch zijn monumenten bij uitstek de blijvertjes van de gebouwenvoorraad. We willen ze tot in lengte van dagen behouden en gebruiken en ze hebben een publiek waardevolle status. Is dat niet juist heel duurzaam?”

Voor de totstandkoming van het essay is Paul Meurs in gesprek gegaan met diverse praktijkmensen en academici. Benieuwd geworden naar het hele essay? Download het hieronder.