Nieuw denkraam voor de analyse van monumentale panden

Boek Erfgoed verandert mee

Ontdek het nieuwe denkraam voor de analyse van gebouwd erfgoed, ontwikkeld door een toonaangevende werkgroep van het Code49-netwerk. In het recent uitgebrachte boek “Erfgoed verandert mee” vind je een verslag van een opwindende ontdekkingsreis naar een eigentijdse en allesomvattende benadering voor het analyseren van monumentale panden en het identificeren van mogelijke en gewenste ingrepen. Deze zoektocht werd aangewakkerd door twee grote uitdagingen: het herbestemmen van gebouwen en het duurzaam maken ervan, met behoud van hun unieke functies.

Naast deze baanbrekende publicatie biedt Code49 ook een praktische toepassing van het denkraam in de vorm van (ontwerpend) onderzoek en boeiende workshops en ateliers. Deze zijn speciaal ontworpen voor eigenaren van gebouwen, architecten, gebruikers, overheidsinstanties en professionals uit de sector. Ontdek de mogelijkheden en verrijk je inzichten in het vakgebied van gebouwd erfgoed met de begeleiding van de experts van Code49.

Ontdek het intrigerende pad van de zoektocht naar een nieuw denkraam, dat begon bij het baanbrekende gedachtegoed van Steward Brand. Terug in 1994 schreef deze Amerikaanse auteur, met zijn achtergrond als bioloog, het boek “How Buildings Learn – What happens after they’re built”. Hij onderzocht hoe gebouwen gedurende hun levenscyclus evolueren. Nu, dertig jaar na de publicatie van dit meesterwerk, vroeg de werkgroep zich af welke inzichten de analyse van gebouwd erfgoed volgens het gedachtegoed van Brand zou opleveren. Om dit te onderzoeken, werden vier boeiende casestudies uitgevoerd: de Tramremise in Hilversum, de Nieuwe Kerk in Amsterdam, de Gelderlandfabriek in Culemborg en het AVRO-gebouw in Hilversum.

Het resultaat van deze zoektocht is een gloednieuw denkraam voor de analyse van gebouwd erfgoed, gericht op duurzaamheidsuitdagingen en de bijbehorende interventies. Dit holistische benadering neemt zowel de fysieke (harde) als de immateriële (zachte) aspecten van erfgoed in zich op. Het biedt gebruikers nieuwe handvatten om deze uitdagingen op een betere manier aan te pakken en te implementeren. Laat je inspireren door dit vernieuwende perspectief en ontdek hoe je erfgoed op een duurzame en zinvolle manier kunt behouden.

Toepassing in werkateliers
Code49 zal het nieuwe denkraam inzetten voor diverse toepassingen, zoals functiewijzigingen, koop- en verkoopprocessen en het vaststellen van gewenste interventies, waaronder verduurzaming. Dit gebeurt op basis van opdrachten van betrokken partijen.

Tijdens een boeiend introductieatelier worden zowel het gedachtegoed van Stewart Brand als het nieuwe denkraam gepresenteerd, samen met het bijbehorende werkboek. Na het bijwonen van dit introductieatelier bestaat de mogelijkheid om een specifieke casus uit te werken op basis van een opdracht.

Als vervolg op deze twee inspirerende werkateliers kan er een derde werkatelier worden georganiseerd, waarin de focus ligt op de programmatische aanpak van de betreffende casus. Hier wordt gezamenlijk gewerkt aan het ontwikkelen van een strategie en aanpak die het beste aansluit bij de specifieke situatie.