Nieuw en groen op de grachtengordel

grachtengordel

grachtengordel

Amsterdam – Zondag 12 oktober komt u er in het Werelderfgoed Podium achter dat de Amsterdamse grachtengordel wel degelijk nieuwbouw bevat én duurzaam kan zijn. Vanaf 15:00 uur wordt een presentatie gegeven over de inventarisatie van nieuwbouw na 1970 in de kernzone van het werelderfgoed en wordt dé online tool gedemonstreerd waarmee u uw eigen huis kunt verduurzamen.

Sinds de plaatsing van de Grachtengordel Amsterdam in 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft de stad een bijzondere verantwoordelijkheid gekregen. Een goed overzicht van de bebouwing in de kernzone van het werelderfgoed is daarom van groot belang. In dit kader zijn de panden die na 1970 in het kerngebied zijn gebouwd, geïnventariseerd en getoetst op welke wijze zij zich voegen in de historische context van de grachtengordel. Erik Mattie (architectuurhistoricus stadsdeel Centrum) en Marlies van Diest (Marlies van Diest ontwerp) geven een toelichting op deze inventarisatie.

Suze Gehem van de Groene Grachten demonstreert vervolgens de Groene Menukaart. Door middel van eenvoudige bespaartips is een woning al te verduurzamen, maar er bestaan ook maatregelen waardoor u meer energie kunt besparen. Aan de hand van de thema’s warmte, stroom, isolatie en water ontdekt u op een snelle en eenvoudige wijze wat er allemaal mogelijk is. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het wooncomfort en uw portemonnee.

Werelderfgoed Podium

Het Werelderfgoed Podium is voor iedereen dé startplek om kennis te maken met de Nederlandse UNESCO werelderfgoederen. Elke 2e zondag van de maand (15:00 uur) vindt een presentatie, lezing of inspirerend gesprek plaats rondom het thema werelderfgoed. Dagelijks is er gratis een introductierondleiding (13:30 uur) en wordt de documentaire ‘Hollandse Wereldwonderen’ (15:00 uur) getoond.

Persbericht Werelderfgoed Podium