Nieuw glas-in-lood raam voor Oosterkerk Hoorn

CC BY SA 3.0
Oosterkerk, Hoorn Foto: Michielverbeek via wikimedia

De Oosterkerk in Hoorn wordt verrijkt met een nieuw glas-in-lood raam, gewijd aan de scheepvaart en scheepsbouw in Hoorn. Op het 27 panelen tellende raam worden o.a. een Oost-Indiëvaarder, een fluitschip, een Hoornse schouw en een aantal andere op de Zuiderzee actief zijnde vissersschepen afgebeeld. Een hommage aan de walvisvaart en tal van scheepsattributen zijn herkenbaar.

Een opdracht voor en het maken van een compleet nieuw glas-in-lood raam is een weinig voorkomende gebeurtenis in ons land. Volgens de OVG (Ondernemers Vereniging Glazeniers) zijn in de afgelopen tien jaar minder dan vijftien nieuwe, grote kerkramen vervaardigd en geplaatst.

Het is de bedoeling, dat in maart van dit jaar de in glas-in-lood gevatte ‘Ode aan Hoorns maritiem verleden’ wordt onthuld van ontwerper Peter Dorleijn en glazenier Marije Wolfswinkel. Het gehele raam wordt onthuld op 11 maart 2016. Om een indruk te geven van het nieuwe raam is één van de zes afgebeelde vissersschepen als ontwerptekening alvast vrijgegeven.

CC BY SA 3.0
Oosterkerk, Hoorn Foto: Michielverbeek via wikimedia
  1. Het geld van de anonieme gever had beter besteed kunnen worden aan het oude bestaande transept raam wat jaren geleden al opgemerkt is en op instorten staat en voor het laatst door de Fa. Boghtman gerestaureerd is ongeveer 100 jaar geleden.
    Jammer dat een zeer bekende en kundig scheepsdeskundige als Peter Doreleijn zich inlaat met “toevallig”de voorzitter van OVG ( ex smartshopverkoopster in Barcelona) die de opdracht kreeg en beweerd dat alleen leden van de OVG mogen inschrijven op grotere projecten.( kartelvorming ?)

  2. OVG is één corrupte bende, iemand die al jaren in dit vak bezig is wordt probleemloos weggewerkt en iemand die ooit glas heeft gezien en er zelfs door heeft gekeken is in de ogen van de smartshopverkoopster, die zich op een achterbakse manier de voorzittershamer weten te bemachtigen van de OVG.
    Daarmee is dit een onbetrouwbare club geworden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.