Nieuw glas-in-lood raam voor Oosterkerk Hoorn

CC BY SA 3.0
Oosterkerk, Hoorn Foto: Michielverbeek via wikimedia

De Oosterkerk in Hoorn wordt verrijkt met een nieuw glas-in-lood raam, gewijd aan de scheepvaart en scheepsbouw in Hoorn. Op het 27 panelen tellende raam worden o.a. een Oost-Indiëvaarder, een fluitschip, een Hoornse schouw en een aantal andere op de Zuiderzee actief zijnde vissersschepen afgebeeld. Een hommage aan de walvisvaart en tal van scheepsattributen zijn herkenbaar.

Een opdracht voor en het maken van een compleet nieuw glas-in-lood raam is een weinig voorkomende gebeurtenis in ons land. Volgens de OVG (Ondernemers Vereniging Glazeniers) zijn in de afgelopen tien jaar minder dan vijftien nieuwe, grote kerkramen vervaardigd en geplaatst.

Het is de bedoeling, dat in maart van dit jaar de in glas-in-lood gevatte ‘Ode aan Hoorns maritiem verleden’ wordt onthuld van ontwerper Peter Dorleijn en glazenier Marije Wolfswinkel. Het gehele raam wordt onthuld op 11 maart 2016. Om een indruk te geven van het nieuwe raam is één van de zes afgebeelde vissersschepen als ontwerptekening alvast vrijgegeven.

CC BY SA 3.0
Oosterkerk, Hoorn Foto: Michielverbeek via wikimedia