De Paterskerk wordt verkocht. Er zijn andere plannen. Als het aan de paters Augustijnen ligt en aan de gemeente, dan krijgt de Paterskerk en het gebied er omheen een heel nieuwe bestemming.
Reacties
Geef een reactie
We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.
Wat een warrig verhaal. Ik moet het een paar keer bekijken en lezen voor ik snap waar het kennelijk over gaat, en dan nog blijven er vraagtekens:
1) Over welke plaats gaat dit? Welke gemeente wordt er bedoeld met ´de gemeente´? Ah, het is van Studio040, kennelijk een lokale Eindhovense omroep (hoewel 040 veel meer is dan alleen Eindhoven). Enig Googlen leert mij dat het inderdaad betrekking heeft op Eindhoven.
2) De titel suggereert dat het primair zou gaan om herbestemming van het klooster bij de kerk. Uit het video-item begrijp ik echter dat primair de kerk moet worden herbestemd omdat de paters-op-leeftijd het niet meer kunnen bolwerken. Maar kennelijk gaat? het tevens om het klooster, hoewel dat uit het item niet duidelijk wordt. Kennelijk wordt het klooster ook te prijzig om te onderhouden voor de beperkte groep paters en zoekt men een herbestemming voor beide panden? Is al bekend waar de paters dan heen zouden moeten? Uit het item begrijp ik dat de kerkgangers wel een deel van de kerk voor de eredienst kunnen blijven gebruiken.
3) En zelfs de naam van de kerk roept vragen op: Volgens Wikipedia betreft het de ´Heilig Hartkerk, ook wel Paterskerk´. Uit het video-item blijkt dat op de kerk een bordje is gespijkerd met de naam Augustijnenkerk… Dus de paters Augustijnen zitten in klooster Mariënhage en hebben daar destijds een kerk bij gebouwd die kennelijk in de volksmond naar de ´exploitanten´ Paterskerk wordt genoemd, getuige het bordje op de deur naar hun orde Augustijnenkerk heet maar eigenlijk Heilig Hartkerk als naam heeft of had?…
Uitvoerige nadere informatie over dit complex, dat een van de oudste nog bestaande objecten van Eindhoven blijkt te zijn, is te vinden op de site van de gemeente Eindhoven: http://www.eindhoven.nl/artikelen/Marktconsultatie-Marienhage.htm