
Wandelaars bij het torenfort Uitermeer, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Foto: Bert van As (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Van 11 tot en met 13 november komen fortenexperts uit elf Europese landen, Indonesië, Brazilië en de Verenigde Staten naar Nederland om kennis uit te wisselen over duurzaamheid en Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie biedt volop voorbeelden van duurzame oplossingen die bijdragen aan het motto ‘behoud door ontwikkeling’. Ook staat de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed. Op dit moment wordt het nominatiedossier voorbereid. Als onderdeel van deze voorbereiding organiseert het projectteam Werelderfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie de internationale expert meeting. De meeting vindt plaats onder de vlag van het EU-platform AT FORT.
Op Fort Werk IV te Bussum delen de experts hun expertise en ervaring over belangrijke onderdelen van het nominatiedossier. Eén van de onderwerpen is welke waarden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie nu wereldwijd onvervangbaar en uitzonderlijk zijn en daarmee zo belangrijk voor de wereldgemeenschap dat we ze veilig aan toekomstige generaties willen doorgeven. Concreet gaat het om het militaire complex met de inundatievlaktes en het open en groene landschap. Het betekent niet dat het gebied “op slot” gaat. Ontwikkelingen die de buitengewone waarden behouden of juist versterken zijn mogelijk.
Nieuwe Hollandse Waterlinie en duurzaamheid
Maandag 11 november opende Burgemeester Breuer van Werkendam de internationale AT FORT bijeenkomst op Fort Altena. De komende dagen bezoekt de AT FORT-groep zeven forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Al deze forten hebben een nieuwe functie gekregen, van restaurant tot kantoorruimte en al deze forten tonen voorbeelden van duurzame oplossingen. Dinsdag 12 november bezoekt de groep de aanbouw van het nieuwe Waterliniemuseum Fort Vechten en de verbouwing van Fort ‘t Hemeltje. Fort ’t hemeltje wordt een kantoorruimte in een authentieke omgeving. Aan de binnenruimten verandert weinig. De grootste ingreep is het verwijderen van de witkalk van de muren, waardoor het gebouw weer gaat ademen en de oorspronkelijke bakstenen weer duidelijk zichtbaar zijn. De aandacht voor de investeringen in duurzame oplossingen ontstaan zowel uit de noodzaak voor een gezonde exploitatie als uit de innovatiekracht die leeft bij alle betrokken partijen in de Waterlinie.
AT FORT
Het project At Fort ”Atelier European Fortresses – Powering Local Sustainable Development” is een INTERREG IVC project. Het project AT FORT heeft als doel om in Europees verband kennis over behoud en ontwikkeling van vestingwerken en verdedigingslinies te verzamelen en uit te wisselen. Dit gebeurt onder het Nederlandse motto ‘Behoud door ontwikkeling’ dat Europa voor dit project heeft geadopteerd. Het project heeft een looptijd van drie jaar en de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant dragen bij in de financiering. Het AT FORT samenwerkingsverband bestaat uit elf partners, zeven uit ‘oude’ en vier uit ‘nieuwe’ Europese lidstaten. De partners zijn lokale en regionale overheden, openbare instellingen en kennisinstituten. Alle hebben ruime ervaring op het gebied van ontwikkeling en beheer van militair erfgoed. Het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie initieert dit project en is lead partner. Dienst Landelijk Gebied bemenst het projectbureau.
Meer informatie: www.atfort.eu
Persbericht Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie
Geef een reactie