‘Nieuwe kansen voor de galerijflat’ snijdt een actueel en maatschappelijk relevant thema aan; hoe de flatgebouwen uit de jaren ’60 en ’70 te verbeteren zodat ze weer dertig jaar mee kunnen i.p.v. ze te slopen. Auteur Ruud Brouwers plaatst in het boek de ontwikkeling van dit omstreden bouwtype in een aantal essays in historische context. Co-auteurs, architecten Dick de Gunst en Hans van Heeswijk tonen vervolgens in het grootste deel van het boek aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden aan met welke ingrepen je het verschil kunt maken en de neerwaartse spiraal kunt keren.
Dit boek gaat over optimisme in de volkshuisvesting, over architectuur en galerijflatgebouwen. Door de industrialisatie van het bouwproces konden er in de jaren zestig van de vorige eeuw in korte tijd grote aantallen nieuwe woningen gebouwd worden. Dit betekende de oplossing voor de ellendige naoorlogse woningnood en een grote sprong vooruit in de kwaliteit van de sociale woning: ruime woningen, flinke bad-kamers, woningbrede balkons en riant uitzicht. Afhankelijk van goed beheer zijn de galerijflats geliefd bij de bewoners.
Destijds zijn de galerijflatgebouwen snel neergezet in een kale omgeving. Door uitbreiding van stedelijke gebieden staan ze nu vaak prominent in de stad, met voorzieningen en openbaar vervoer in de buurt. Meer dan vijftig jaar oud zijn ze toe aan renovatie. Dit is het moment voor stedenbouwkundige en architectonische verfijning. Slim ontworpen voorbeelden laten zien wat de architectonisch verrassende mogelijkheden zijn.
De galerijflatgebouwen zijn in een nauwe samenwerking van overheid, corporaties, bouwondernemingen en architecten gemaakt. Eenzelfde vorm van eendrachtige samenwerking is nodig voor de nieuwe bouwopgave: het verbeteren van wijken, buurten en woningen. Het elan dat aan de galerijflat ten grondslag ligt vormt hiervoor een bron van inspiratie, terwijl het architectonisch perspectief verleidelijk is.
Het eerste deel van het boek is thematisch en essayistisch van opzet. Ruud Brouwers geeft de herkomst en achtergronden weer van de galerijflatgebouwen in Nederland, aan het slot van het boek gevolgd door de weergave van gesprekken met ervaren gebiedsontwikkelaars over de kansen van galerijflatgebouwen. In het meest omvangrijke deel komt de praktijk van het vernieuwen en verrijken van galerijflatgebouwen aan de orde aan de hand van overtuigende voorbeelden van de architecten Dick de Gunst en Hans van Heeswijk. Elk voorbeeld opent met een beschouwing door Ruud Brouwers.
Bekijk hier de preview.
Een inspirerend artikel. Ik ben erg benieuwd naar de publicatie!
Als landschapsarchitect ben ik echter van mening dat een goede renovatieopgave voor dit type galerijflats verder gaat dan alleen de bouwkundige opgave. De vormgeving en inrichting van de groene buitenruimte brengt een heel eigen set aan uitdagingen?en mogelijkheden met zich mee. De ruimte tussen deze flats kenmerkt zich door een opvallend grote maat en een rijk groen karakter. Maar de connectie tussen de plint/begane grond en de directe buitenruimte is vaak het zwakke punt. Wanneer de buitenruimte aansluit bij hedendaagse wensen en behoeften kan dit de sfeer, uitstraling en bruikbaarheid verhogen. Denk hierbij aan ruimte voor ontmoeting, ontspanning en spelen. Maar ook meer maatschappelijke opgaven zoals waterberging, gevelgroen en een goede sociale veiligheid kunnen worden ingepast.?Door bij de bouwkundige renovatie van een galerijflat ook serieuze aandacht te schenken aan de buitenruimte blijft de flat niet alleen geliefd bij de bewoners maar wordt zij (wederom) een positieve impuls voor de gehele omgeving.
Anneke Rommers, landschapsarchitect BTL Advies.