Nieuwe webpublicatie Begraafplaatsen in de Noordoostpolder

De Noordoostpolder staat als landschap van de na-oorlogse wederopbouw in toenemende belangstelling. Naast scholen en kerken voor verschillende gezindten kreeg ieder dorp hier ook een begraafplaats. Tot nu toe was weinig bekend over de ideeën achter de aanleg. De nieuwe webpublicatie Begraafplaatsen in de Noordoostpolder van Stichting Groene Parels brengt hierin verandering.

Auteurs en onderzoekers Inge Dekker en Henriëtte Emaar van Stichting Groene parels doken de archieven van de Noordoostpolder in. In de publicatie Begraafplaatsen in de Noordoostpolder presenteren zij oorspronkelijke ontwerptekeningen en interviews met ontwerpers en groenbeheerders. Foto’s van professionele fotografen brengen de huidige begraafplaatsen in beeld. De combinatie van de tekeningen van toen en de foto’s van nu geven de lezer de mogelijkheid zelf de conclusie te trekken: wat is er veranderd sinds de aanlegperiode?

Ontwerp van Bant op de wereldtentoonstelling van Japan (1970)
De begraafplaatsen, aangelegd tussen 1955-1965 kennen een opvallende en eigen beeldtaal die in deze publicatie goed naar voren komt: een rechtlijnige, heldere opzet met strakke beplantingsstructuren. Het ontwerp van begraafplaats Bant werd destijds zo bijzonder gevonden, dat het een plek kreeg op de thematische wereldtentoonstelling van 1970 in Japan.

Met hun strakke inrichting passen de begraafplaatsen van de jaren vijftig en zestig in de modernistische ontwerptraditie. Belangrijk hierbij waren: ‘rust en eenvoud, een waardige omgeving, de grote lijn van de polder, en ‘iedereen is gelijk’. De bekende tuinarchitecte Mien Ruys ontwierp de begraafplaatsen van Nagele en Emmeloord.

De begraafplaatsen nu
Opvallend is dat juist op de dorpsbegraafplaatsen van de Noordoostpolder de oorspronkelijke ontwerpen anno 2015 vaak nog goed te zien zijn. De bezoeker ervaart hier nog steeds de rust en eenvoud en de weerspiegeling van de lijnen van de polder op de begraafplaats, zoals de ontwerpers het bedoeld hadden.

De publicatie is te lezen en te downloaden via de website www.groeneparels.nl.

De publicatie is mogelijk gemaakt door de gemeente Noordoostpolder, het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland en de EFL-Stichting.

Persbericht Stichting Groene Parels