NKS al 70 jaar actief voor behoud kastelen en buitenplaatsen

NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats viert haar 70-jarig jubileum op 28 november 2015 in Paushuize te Utrecht. Tijdens de bijeenkomst, getiteld ‘De maatschappelijke rol van erfgoed en het belang van kennis’, houden prof.dr. M. Halbertsma en drs. M van de Kaay interessante lezingen. Respectievelijk over erfgoedkennis en digitale toegankelijkheid. De NKS blikt terug op zijn eigen ontwikkeling van kennispartner voor de overheid naar een meer op het publiek gerichte taak. Tot slot wordt het nieuwe boek Woontorens in Nederland uitgereikt aan mevrouw M. Pennarts-Pouw, Gedeputeerde Cultuur en Erfgoed van de provincie Utrecht.

Noodzakelijke maatschappelijke rol
Zeventig jaar geleden werd de NKS opgericht door de Rijksoverheid om in de kennis en deskundigheid te voorzien die nodig was om geconfisqueerde buitenplaatsen en kastelen te beheren. Van het direct beheren van kastelen en ondersteunen van eigenaren tijdens de wederopbouw ontwikkelde de NKS zich naar een meer op het publiek gerichte taak. Zij vervult een noodzakelijke maatschappelijke rol door het vergroten, toegankelijk maken en breed uitdragen van wetenschappelijke kennis naar allerlei partijen. Zoals bijvoorbeeld onderzoekers, politici, beleidsmedewerkers, beheerders, eigenaren en het grote publiek (jaarlijkse Dag van het Kasteel). Op die manier werkt de NKS aan meer maatschappelijk draagvlak om dit prachtige historische erfgoed voor volgende generaties te bewaren.

Verschijning boek ‘Woontorens in Nederland’
Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan geeft de NKS het boek ‘Woontorens In Nederland’ uit van kastelenkenner en bouwhistoricus dr.ir. D.B.M. (Taco) Hermans. Van de 3000 kastelen in Nederland, waarvan er duizend woontorens waren, zijn slechts een handjevol woontorens over. Voor ieder die in kastelen is geïnteresseerd, geeft deze gids een prachtig overzicht van de nog bestaande woontorens. Na een inleiding over deze bijzonder objecten, volgt per object een bouwkundige beschrijving naast een korte historie. De vele illustraties geven een zo compleet mogelijk beeld van hoe de woontoren er uit ziet en welke ontwikkeling het gebouw heeft doorgemaakt. Met deze gids in de hand wordt een bezoek aan een woontoren in Nederland een bouwhistorisch avontuur!