Nog even niet naar Bali: erfgoedvakantie in eigen land

Wat is de wereld veranderd na een jaar corona: likes op een exotische vakantiefoto doen er niet meer toe, vandaag de dag strijden we om de meeste meters in de app ‘Ommetje’. En dat is te zien : de Nederlandse bossen, parken en landgoederen zijn nog nooit zo druk geweest. Want nu we even niet naar Bali kunnen, gaat iedereen op wandeltocht in eigen land.

Onderzoeken van Booking.com en Airbnb laten zien dat binnenlandse reisjes populair zijn en dat waarschijnlijk voorlopig ook zullen blijven. Door corona verlangen reizigers naar ontspanning en sociaal contact, maar vermijden liever de massa. We gaan graag te voet op ontdekkingstocht naar nog onbekende plekken. En dat hoeft helemaal niet ver weg te zijn: De helft van de ondervraagden geeft aan dat zij hun eigen regio beter willen leren kennen.

Betekenisvolle ervaring

Zien we hier een uitgelezen kans voor de erfgoedsector? De National Churches Trust in Engeland speelt al in op deze trend. Met wandelroutes langs oude kerkjes, kapellen en mooie uitzichten bieden zij de thuisreiziger een ‘betekenisvolle’ ervaring. Cultuur en natuur worden met elkaar gecombineerd. De wandelaars kunnen onderweg sterrenkijken op het kerkhof, een workshop ‘wilgen vlechten’ volgen, een pub bezoeken of gewoon een praatje maken met de pastoor. Het bieden van een pastoraal gevoel hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Maar ook in Nederland zijn al mooie voorbeelden te vinden van erfgoed-staycations. Zo kun je in Vught ‘verborgen schatten‘ ontdekken en volg je in Friesland de ‘the blue line‘ om meer te weten te komen over de teelt van vlas. In verschillende Nederlandse kerken kun je een ‘heilig nachtje‘ logeren en in Brabant leer je op je wandeltocht langs ‘de oudste waterlinie van Nederland’ lokale bewoners kennen.

Samenwerken met de erfgoedgemeenschappen

Reizigers zijn niet alleen op zoek naar een pittoresk plaatje, juist de bijzondere ervaring die zij ergens hebben, maakt het tot een volwaardige vakantie. Een mooie kans om het immaterieel erfgoed van onze erfgoedgemeenschappen onder de aandacht te brengen. Kristof Lataire, projectleider van Reizen naar Morgen bij Toerisme Vlaanderen, buigt zich al jaren over de vraag: ‘Hoe kan ons erfgoed bijdragen aan de toekomst van onze florerende gemeenschappen?’ Volgens Kristof ligt de sleutel in samenwerken met de erfgoedgemeenschappen, en biedt immaterieel erfgoed kansen om de verscheidenheid van Vlaanderen te laten zien. In juni 2020 was Kristof gastspreker bij het webinar ‘Immaterieel erfgoedtoerisme in en na corona’. Bekijk hier zijn lezing.

Het belang van intermenselijke ervaring

Al een tijdje zetten we erfgoed niet meer onder de stolp, want we weten dat ‘levend erfgoed’ veel aantrekkelijker is. Maar corona geeft nog een extra zetje. Niet alleen de stenen, maar ook de intermenselijke ervaring is belangrijk voor de thuisreiziger.

Laat ze deze zomer optimaal genieten van het Nederlandse (immateriële) erfgoed! Bali kan heus nog wel even wachten.