Public Domain
Plattegrond Oldenzaal in 1626. Beeld: Bleau via wikimedia

Oldenzaal, het Pompeï van Twente?

Bovengronds zijn er weinig historisch waardevolle gebouwen bewaard gebleven in Oldenzaal. Maar ondergronds ligt een verdwenen stad. Zo vonden archeologen van Laagland Archeologie vorige week een deel van de middeleeuwse stadspoort.

Oldenzaal lijkt een beetje het Pompeï van Twente te worden”, zegt archeoloog Thomas Spitzers van Laagland Archeologie tegen Tubantia. “Archeologie is belangrijk voor deze stad. Boven de grond staat niet zo veel ouds meer. In de 20ste eeuw is de hele stad vernieuwd.”

En dat is niet de enige keer dat de stad vernieuwd is, vertelt Thomas later aan de redactie van de Erfgoedstem. Op de plek van Oldenzaal bestond al bebouwing in de 8e eeuw. In de late middeleeuwen, rond de 14e eeuw, is deze nederzetting geheel vernieuwd. In de 80-jarige oorlog was het weer raak. Het middeleeuwse Oldenzaal werd vernietigd en daarna opnieuw opgebouwd. Het Oldenzaal van nu bestaat voornamelijk uit bebouwing uit de 20ste en 21ste eeuw.

Wat Oldenzaal anders dan andere steden maakt, is dat telkens bij wederopbouw of vernieuwing, een geheel nieuwe structuur is aangelegd. Er werd niet voortgebouwd op nog bestaande patronen, de ondergrond werd gebruikt als Tabula rasa. Bij veel andere Nederlandse steden is wél altijd voortgebouwd op de oude structuren. De geschiedenis is in andere steden veel gemakkelijker terug te vinden in bebouwing of stratenpatroon. Maar in Oldenzaal is dat niet zo en ligt al het oude verborgen, zoals Pompeï verborgen lag onder de as.

Bron: Thomas Spitzers van Laagland Archeologie, Tubantia 11-03-21 en Tubantia 12-03-21 (€)