Deze site is 'Under Construction', nog even geduld
Nederland gezien vanuit het ruimtestation ISS. In de reflectie van het zonlicht tekent de rivierendelta zich scherp af tegen het donkere land
Nederland gezien vanuit het ruimtestation ISS. In de reflectie van het zonlicht tekent de rivierendelta zich scherp af tegen het donkere land Foto: ESA/NASA - Alexander Gerst via de Volkskrant

Ongewild schiep de mens de IJssel en Lek in de Romeinse tijd

Als het aan de natuur had gelegen, waren de Hollandse IJssel en Lek nooit ontstaan. Dat schrijven 4 Utrechts fysisch geografen in het wetenschappelijke tijdschrift Geology.

De onderzoekers tonen aan dat de rivieren aan het begin van onze jaartelling ‘per ongeluk’ ontstonden door menselijke activiteit. Door ontwatering en ontbossing werden lokale kreken steeds groter en verdween de veenbodem.

Het onderzoek is onderdeel van ‘The Dark Age of the Lowlands in an interdisciplinary light’, een interdisciplinair project waarbij fysisch geografen, archeologen en biologen samenwerken aan een reconstructie van Nederland op de overgang van de Romeinse tijd naar de Middeleeuwen.