Onthulling uniek reuzenzwaard in Oss

Rotonde met het gekromd Zwaard Oss
Rotonde met het gekromd Zwaard Oss Beeld: Gemeente Oss

Op maandag 7 januari om 19:00 uur wordt een bijzondere rotonde geopend met een replica van het rondgebogen zwaard dat 86 jaar geleden is opgegraven in Oss. Het zwaard is gevonden in een bronzen situla onder de grootste grafheuvel van Nederland, nu gelegen bij knooppunt Paalgraven. Deze unieke ode aan een bijzondere archeologische vondst heeft een doorsnede van 9 meter en is 4,5 meter hoog, prachtig verlicht en herkenbaar vanuit iedere zijde. U bent van harte welkom om hiervan verslag te doen. De opening start om 19:00 uur met medewerking van leerlingen VMBO Het Hooghuis. Het zwaard op de rotonde is gemaakt door constructiebedrijf Baaijens in Oss. Zie ook het filmpje op het Eindhovens Dagblad (klik op plaatje hieronder).

Vorstengrafzwaard, Oss
Vorstengrafzwaard, Oss Beeld: ED.nl

Over de bijzondere archeologische vondst

Bij de opgraving van een vorstengraf uit de ijzertijd in Oss werd in 1933 een bronzen emmer gevonden. Stadsarchivaris Jan Cunen gaf de situla voor onderzoek mee aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar bleek dat er een met goud ingelegd en gebogen zwaard in zat, botresten van een gecremeerde man, resten van houten voorwerpen en kleding, sieraden, (scheer)messen, paardenbitten en –tuig, een bijl en een slijpsteen. Vondsten die wijzen op een hoge positie van de overledene. 

Tentoonstelling in Museum Jan Cunen

Het originele zwaard is tot en met 20 januari te zien in Museum Jan Cunen, gelegen direct naast de rotonde. Daar kunt u ook de tentoonstelling Bagger! bezoeken over een andere belangrijke archeologische vindplaats in Oss. In de expositie Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis staat de vindplaats Kessel (Lithse Ham) centraal. Kessel ligt aan de Maas en vormt samen met de nabijgelegen vindplaats Over de Maas (Moordhuizen) de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Allemaal te zien t/m 20 januari, zie voor meer informatie www.museumjancunen.nl