Oorlogsmuseum Medemblik begroet tienduizendste bezoeker al in mei van dit jaar

Oorlogsmuseum Medemblik

Afgelopen weekend heeft Oorlogsmuseum Medemblik zijn 10.000e bezoeker van dit jaar verwelkomd. Dit is een opmerkelijke prestatie, aangezien dit vorig jaar pas in september werd bereikt, terwijl het nu al in mei is.

“In 2019 kwamen 2.500 bezoekers naar ons museum. In de jaren daarna is dit aantal verzesvoudigd naar 15.000 is 2022” aldus Lars Rustenburg, museumdirecteur. En alles wijst erop dat de stijgende lijn in 2023 gewoon doorzet. Volgens Rustenburg kan de groeiende populariteit worden toegeschreven aan twee factoren. Ten eerste zijn er de interactieve escaperoom-concepten, waarbij deelnemers de ervaring krijgen om zich in de schoenen te plaatsen van burgers of militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ten tweede heeft het museum in oktober vorig jaar een museumregistratie behaald, wat bijdraagt aan de toenemende belangstelling. “Daardoor kunnen mensen met een museumjaarkaart ons museum gratis bezoeken.”

Naast de ‘escaperooms’ zijn er ook educatieve lesprogramma’s gekoppeld. Dit jaar verwacht het Oorlogsmuseum ongeveer tweehonderd basisschoolklassen te ontvangen. Echter, het aantal middelbare scholieren dat het museum bezoekt, blijft nog wat achter bij de verwachtingen van Rustenburg.