Open Monumentendag vestigt nieuw record met 1,3 miljoen bezoekers

De 37e editie van Open Monumentendag heeft afgelopen weekend naar schatting ruim 1,3 miljoen bezoekers aangetrokken, wat een lichte stijging is ten opzichte van vorig jaar toen 1,2 miljoen mensen op ontdekkingstocht gingen om het Nederlandse culturele erfgoed te verkennen. De organisatie is verheugd te melden dat dit de drukst bezochte editie ooit is geweest. 

Hitte weerhoudt bezoekers niet 

Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland, noemt het evenement “een groot succes” en is zowel verrast als buitengewoon trots op wat er afgelopen weekend in het hele land is bereikt. Zelfs de hoge temperaturen weerhielden bezoekers er niet van om de historische monumenten te verkennen. De organisatie merkte op dat mensen juist verkoeling zochten in deze eeuwenoude bezienswaardigheden. 

‘Levend Erfgoed’ in de spotlight 

Dit jaar openden ongeveer 5000 rijksmonumenten hun deuren voor het publiek. Het thema van Open Monumentendag was ‘Levend erfgoed’, wat volgens de organisatie de nadruk legde op „de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven aan de volgende generatie” 

Amsterdam populairste bestemming 

Amsterdam trok veruit de meeste bezoekers, met 46.000 mensen die de rijksmonumenten verkenden. Breda volgde op de tweede plaats met 33.000 bezoekers, terwijl Utrecht de derde plek innam met 25.000 liefhebbers van monumenten. 

Open Monumentendag 2024: Erfgoed van routes en verbindingen 

Voor volgend jaar staat Open Monumentendag wederom gepland in het tweede weekend van september. Het thema voor 2024 is ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’, waarbij de focus zal liggen op historische routes, netwerken en de verbindingen die ons erfgoed met elkaar verbinden.