Opgravingen Oude Markt in Tilburg afgerond: smeltovens en skeletten gevonden

Beeld: Regionaal Archief Tilburg

Het bodemonderzoek op de Oude Markt in Tilburg bevindt zich in de laatste fase, waarbij het gebied tot en met dinsdag toegankelijk is voor een team van onderzoekers en archeologen. Tijdens hun werk deden zij nieuwe ontdekkingen, waaronder ovens die vroeger een klokgieterij aandreven, skeletten en sporen van het oudste schoolgebouw van de stad.

Archeoloog Guido van der Eynde nam donderdagmiddag een pauze van het graven om geïnteresseerde Tilburgers mee te nemen in de laatste hoofdstukken van de opgravingen, die plaatsvinden voor de aanleg van het Stadsforum.

De toespraak van Van der Eynde begon met slecht nieuws voor het team, aangezien het terrein en de grond waarin de archeologen werkten ernstig verstoord bleken, vooral bij het hekwerk. Deze verstoring vormde een uitdaging voor het archeologische onderzoek.

Desondanks wist Van der Eynde de positieve aspecten te benadrukken. Hij keek terug op een belangrijke ontdekking in augustus 2023, waarbij scherven en aardewerk uit de 11e en 12e eeuw werden gevonden, wat wijst op bewoning van de Oude Markt ver voor de oorspronkelijke schattingen.

Ondanks de verstoringen kon Van der Eynde bevestigen dat er belangrijke vondsten zijn gedaan, waaronder grote paalsporen en een fors gebouw uit de 11e en 12e eeuw. Daarnaast werd een prehistorische kuil ontdekt, mogelijk 4.000 tot 5.000 jaar oud, wat wijst op nog eerdere bewoning in het gebied.

Opmerkelijke ontdekkingen zijn ook twee ovens van een klokkengieterij uit circa 1650, waarbij zelfs archiefstukken zijn gevonden die mogelijk verband houden met de klokken in de nabijgelegen toren. Verder werd een indicatie van een fundering gevonden, wat zou kunnen duiden op het oudste schoolgebouw van Tilburg.

Tijdens zijn toespraak besprak Van der Eynde ook een recente vondst van een skelet in de grond, waarbij hij speculeerde over een mogelijk onderzoek naar de herkomst van deze skeletten en hun relatie met de bouw van de kerk rond 1200 door de eerste heren van Tilburg.

Met het oog op carnaval moet het archeologische onderzoek vroegtijdig stoppen, met als deadline komende dinsdag om 4 uur. De toekomst van de ontdekte artefacten is nog onduidelijk, maar na carnaval wordt er een informatiecentrum geopend dat de geschiedenis van de Oude Markt belicht en de resultaten van het opgravingsproject presenteert.