Interieur Kathedrale Basiliek Sint Bavo, Haarlem Foto: Sjaan VanderJagt/pixelpolder

Oplevering Kathedrale Basiliek Sint Bavo Haarlem

Op vrijdagmiddag 4 maart 2016 vond in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem een bijeenkomst plaats ter gelegenheid van de oplevering van de restauratie van het schipgedeelte van de Basiliek. Extra feestelijk was de aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.

De Nieuwe Bavo
De Nieuwe Bavo kathedraal is tot stand gekomen in de periode van 1895 tot 1930, naar ontwerp van architect Joseph Cuypers (1861 – 1949), zoon van Pierre Cuypers die het Amsterdamse Rijksmuseum ontwierp. De kathedraal behoort met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel tot de top vijf van kerken die in de periode van 1850 tot 1950 werden gebouwd. De gefaseerde bouw laat zich aflezen aan de verschillende bouwstijlen, neogotisch, neoromaans, Jugendstil en in het westwerk stijlelementen van de
Amsterdamse School en Berlage. In exterieur en interieur zijn Moorse invloeden zichtbaar in ornamentiek en bouwvorm. De Nieuwe Bavo is de grootste 19de-eeuwse kathedraal van Nederland en uniek in zijn rijke decoratie.

Interieur Kathedrale Basiliek Sint Bavo, Haarlem Foto: Sjaan VanderJagt/pixelpolder
Interieur Kathedrale Basiliek Sint Bavo, Haarlem Foto: Sjaan VanderJagt/pixelpolder

De restauratie
Al vanaf 2004 wordt het kerkgebouw, afhankelijk van subsidiestromen, in fasen gerestaureerd: Eerst de plebanie, daarna de straalkapellen, het koor en het transept en nu het schip. De restauratie van het imposante westwerk met de twee torens zal naar verwachting in 2017 worden opgeleverd. Uitgangspunt voor restauratie was natuurlijk in eerste instantie het herstel van de vele bouwkundige gebreken aan goten, daken, ramen en aan natuurstenen en bakstenen onderdelen. Daartoe is een specifiek productieproces in gang gezet om de aangetaste bijzondere vormstenen te vervangen in nieuw materiaal met exact hetzelfde uiterlijk.

Reconstructie en beeldende kunst
Naast dit ambachtelijk herstel is draagvlak gevonden voor reconstructie van verloren gegane elementen, zoals bijvoorbeeld de rijke kleuruitmonstering aan het exterieur. Was de kathedraal voorheen gesierd door grijs ogende natuursteen, nu zijn hier de gekleurde details op basis van kleuronderzoek teruggebracht. Ook maakte de opdrachtgever zich sterk voor toevoeging van nieuwe elementen. Zo zijn in het schipgedeelte 16 nieuwe glas in loodramen toegevoegd naar ontwerp van beeldend kunstenaar Jan Dibbets. Het binnenvallend licht wordt nu gekleurd door figuraties in glas, zoals het ook door Joseph Cuypers was bedoeld.

Kathedraalmuseum
In de crypte onder het koor is de ruimte geschikt gemaakt voor museaal gebruik. In dit KathedraalMuseum worden de kostbare kerkelijke museumstukken tentoongesteld. Op borden is de geschiedenis en de restauratie van de Nieuwe Bavo in woord en beeld gebracht.

Meer informatie via:
de heer W. Eggenkamp 06 53497194
voorzitter
Stichting Restauratie Kathedrale Basiliek Sint Bavo

de heer G.W. van Hoogevest 033 4631705
restauratiearchitect
Van Hoogevest Architecten

Kathedrale Basiliek Sint Bavo, Haarlem Foto: Sjaan VanderJagt/pixelpolder
Kathedrale Basiliek Sint Bavo, Haarlem Foto: Sjaan VanderJagt/pixelpolder