Opnieuw onvrede rond planvorming Clemenskerk Hilversum

Er is opnieuw commotie rond de herbestemming van de Clemenskerk in Hilversum. Eerdere plannen voor een commercieel kinderdagverblijf en een vintagewinkel in het rijksmonument gingen niet door. Nu ligt er een nieuw plan voor een trampolinepark in de kerk, maar de Stichting Vrienden van de Clemenskerk is de ad-hoc-besluitvorming rond het monument, waarin ondernemers de hoofdrol spelen, zat. De Vrienden richten zich in een brief tot de gemeenteraad om hun onvrede kenbaar te maken.

In maart 2014 verleende de gemeente ondanks bezwaren uit de buurt een vergunning voor het vestigen van een grote vintagewinkel in de kerk, die met behulp van 4,2 miljoen euro subsidie werd gerestaureerd. Begin dit jaar werd bekend dat het plan om financiële redenen niet doorgaat. Tijdens Open Monumentendag presenteerden eigenaar BOEi en onderneemster Saskia de Wit uit Bussum onverwachts een nieuw plan voor het vestigen van een indoor trampolinepark in het monument. Op 6 oktober a.s. staat een overleg gepland over het plan met de gemeente, die volgens de onderneemster positief staat tegenover het plan. De Stichting Vrienden van de Clemenskerk – die na hun eerdere kritische houding door de gemeente en eigenaar niet meer geïnformeerd wordt over nieuwe plannen – verzoekt de gemeenteraad om het college kritisch te bevragen over de gang van zaken rond de herbestemming en de gevolgen van de ad hoc-planvorming voor de buurt.

BOEi
De Vrienden trokken jarenlang zij aan zij op met de gemeente voor het behoud van het kerkgebouw voor een sociale of culturele functie voor de wijk. Maar volgens de Vrienden heeft de gemeente zich sinds de aankoop van de kerk door BOEi in 2010 teruggetrokken uit een actieve rol en het initiatief volledig overgelaten aan BOEi. De plannen die vervolgens werden gepresenteerd passen niet binnen de kaders die door de gemeente en BOEi gezamenlijk werden aangegeven. De wijk wordt steeds onverwachts geconfronteerd met een nieuw plan en moet dan zelf weer uitzoeken wat de gevolgen hiervan zijn voor het monument, de buurt en direct omwonenden. “Daarbij trekt de buurt altijd aan het kortste eind, omdat het gemeentebestuur voor ieder plan goedkeuring kan geven, vanuit het argument dat het in het algemeen belang is om langdurige leegstand te voorkomen. Dat die leegstand te wijten is aan het ontbreken van inzet van de gemeente voor een maatschappelijke functie en jarenlang uitstel door BOEi van het herstel van de vloer, waardoor ook tijdelijk gebruik niet mogelijk was, blijft dan onvermeld.”

Voor het tot stand komen van een waardevolle functie voor de buurt bij een herbestemming is actieve inzet van de gemeente nodig en lokale betrokkenheid bij de invulling van het gebruik, stellen de Vrienden. “Er zijn allerlei mogelijke combinaties denkbaar, die we herhaaldelijk naar voren hebben gebracht. Maar actieve ondersteuning van sociaal-culturele voorzieningen is ook een politieke keuze, die door de door VVD en D66 gedomineerde colleges van Hilversum niet wordt gemaakt.” Nu blijft de buurt volgens de Vrienden afhankelijk van een ondernemer, die allereerst zijn eigen doel nastreeft en waarbij het belang van de wijk niet voorop staat. Ze vinden dat er op zich niets mis is met vintagewinkels of trampolineparken, maar dat de vraag is wat een geschikte bestemming is voor één van de mooiste monumenten van Hilversum, middenin een monumentale woonwijk. Voor het antwoord daarop stellen zij niet alleen de eigenaar, maar ook de gemeente verantwoordelijk, zeker na alle inzet voor het behoud en de besteding van zoveel publieke middelen.

De brief is hieronder te lezen (download).
brief-aan-gemeenteraad-over-planvorming-clemenskerk