Opnieuw zien we beelden van wanhopige eigenaren met een kwast in de hand. Twee weken geleden schilderden de eigenaren van een monumentale boerderij in Drieborg hun pand roze, deze week werd bij een andere monumentale boerderij in Eenrum hetzelfde gedaan.
De eigenaren hebben een overeenkomstig verhaal: beide boerderijen zitten onder de scheuren en zijn verzakt. Volgens de eigenaren zijn de verzakkingen veroorzaakt door gaswinning, maar de boerderijen vallen buiten het officiële aardbevingsgebied. Ze hebben dus geen recht op een bevings-schadevergoeding. Zelf hebben de eigenaren ook geen geld om de monumenten op te knappen. Daarom klopten de eigenaren aan bij verschillende instanties: Het Centrum Veilig Wonen, IMG, Nationaal Coördinator, Libau, Monumentenzorg… Maar telkens krijgen ze dezelfde reactie: de organisatie vindt het erg vervelend voor de eigenaren maar kunnen er uiteindelijk niks aan doen.
De eigenaren zijn zo wanhopig dat zelfs sloop van hun mooie monumentale huizen als optie zien, maar dat mag natuurlijk niet bij een rijksmonument, evenmin als het roze schilderen van de gevel. Wat nu?
Noodkreet
Het roze schilderen van de gevel is een allerlaatste noodkreet. Maar het heeft wel effect: in het landschap zijn de roze gevels een niet te missen statement en er is daarom ook veel media-aandacht voor de twee monumentale boerderijen. Maar of dat er uiteindelijk toe zal leiden dat deze boerderijen gered worden is nog de vraag.
Nieuwe Trend?
Is het roze schilderen van de gevel een goede manier om aandacht te vragen voor monumenten in nood? Stel dat het werkt voor de twee boerderijen in Groningen… dan zou dit misschien wel het begin van een nieuwe trend kunnen worden en zullen er binnenkort meer roze gevels in Nederland opduiken.
Wat denkt u?
Wat denkt u? Is het roze schilderen van je gevel een goede manier om aandacht te trekken voor je monument? Laat het ons hieronder weten!