Oudenbosschenaren willen betrokken worden bij religieus erfgoedplannen

De Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch (2011)
De Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch (2011) Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via Wikimedia CC BY-SA 4.0

De dreigende afbrokkeling van de rijke religieuze architectuur van Oudenbosch houdt de gemoederen bezig. Inwoners mengen zich in de discussie om de hoogdravende plannen van het religieus erfgoed wegens geldgebrek af te schalen, schrijft BN DeStem.

Wethouder Jan Mollen kwam drie weken geleden met de slechte boodschap dat de aanpak van het miljoenenproject ‘religieus erfgoed’ sterk versoberd zou worden. De plannen voor het pensionaat Sint Anna, de Mariaschool en het Gonzagaplein zouden worden stop gezet, waardoor zelfs sloop op de loer ligt.

Petitie

Tegen een kaalslag van het religieuze hart kwamen een aantal Oudenboschenaren in opstand. Zij pleiten in een petitie voor het behoud van de historische architectuur en het religieus erfgoed in het centrum van Oudenbosch. “We willen het raadsvoorstel aangepast zien, zodat deze bijzondere gebouwen op een creatieve en duurzame manier ruimte bieden aan bijvoorbeeld kleine ondernemingen, horeca en verblijf en bijzondere woonvormen”, zei Jan-Hein van Spaandonk, initiatiefnemer namens Hart van Oudenbosch, tegen BN DeStem.

Meer burgerparticipatie

In een raadsdebat riep Van Spaandonk de raad op om burgerparticipatie in te stellen en sloop te voorkomen. Als schot voor de boeg gaf Van Spaandonk de suggestie mee om de kloosterkapel in te vullen met bibliotheek, KBO en toeristisch informatiepunt (TIP). Burgerparticipatie en veel betere communicatie van het college werd door alle fracties van het college omarmt (Bron: BN DeStem).

Het Rome van Brabant

“Het religieus erfgoed is een belangrijke drager van de identiteit van Oudenbosch. Samen met de Basiliek, het één na oudste treinstation van Nederland en allerlei andere prachtige historische gebouwen, hebben de kloosters en internaten van zowel de broeders als de zusters een zeer belangrijke rol gehad in de groei en bloei het dorp”, vertelt Van Spaandonk aan BN DeStem. “Oudenbosch is aantrekkelijk voor toeristen, juist vanwege het religieus erfgoed. De karakteristieke uitstraling en sfeer van de historische architectuur krijg je met nieuwbouw nooit meer terug.”

Video over de Basiliek van Oudenbosch:

Video Ons West Brabant

  1. Een goede zaak. Dit erfgoed vertegenwoordigd belangrijke geschiedenis van het Catholieke leven. Het gaat zelfs verder dan het dorp zelf. Vele generaties meisjes hebben bijvoorbeeld op het pensionaat st.Anna gezeten. Mijn moeder en ik zijn daar een voorbeeld van. Er is zelfs nog een facebook pagina van mensen die nog steeds info delen over st.Louis en/of st.Anna.

  2. Mijn moeder, Rietje Janssen, zat ook op St. Anna, als externe. Opa was hoofd van de Jozefschool en zat in het mannenkoor van de Basiliek. Ik was er in de vakanties als Rotterdammer misdienaar – en mijn zus Ineke was verliefd op een Van Spaandonk! Opa en oma Janssen woonden in de Lollestraat, vlak bij het spoor met het oude station (die van de grote steden waren wel wat ouder). Naast de Basiliek, de Begraafplaats, pensionaten Sint Anna en Saint Louis is ook het Zouavenmuseum met zijn rijke collectie van groot belang. Het dorp was met zijn internaat, Tivoli en station, broeder Bernardinus en pastoor Hellemons in de jaren 1864-1870 de centrale vertrekplaats van de pauselijke soldaten richting Brussel en Rome, onder hen de beroemde dorpsgenoten Looymans en De Wilt. Twee van mijn oud-oudooms Ligtvoet vertrokken er in 1864. Oudenbosch kreeg landelijke betekenis. Dat verklaart ook de bouw van de grote op Rome geïnspireerde Basiliek. Oudenbosch is groot geworden door deze unieke roomse geschiedenis en moet zijn glorie koesteren. Pim Ligtvoet (Amsterdam)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.