Burgemeester Roland van Schelven heeft de onlangs gerestaureerde schouw in de Schepenkamer van het stadhuis van Culemborg onthuld. Met die feestelijke handeling komt formeel een einde aan de restauratie van één van de onbetwiste pareltjes van het Culemborgse cultureel erfgoed.
De monumentale achttiende eeuwse schouw in de Schepenkamer van het stadhuis is een van de erfgoedpareltjes van Culemborg. Dat dankt de schouw niet zozeer aan het fraaie snijwerk waarmee stadstimmerman W. Winter in 1762 de nieuwe schouw voltooide, maar meer aan de vergulde terracotta beeldengroep met Vrouwe Justitia in de hoofdrol. De Antwerpse beeldhouwer Walter Pompe maakte deze beeldengroep in 1735 in opdracht van het toenmalige stadsbestuur. Het was zijn eerste grote opdracht als zelfstandig kunstenaar. De Justitia-groep is een van de weinig overgebleven voorbeelden van wereldlijke werken van Pompe en zijn atelier; hij is vooral bekend om zijn religieuze kunst. Wat de beeldengroep verder zo bijzonder maakt, is de beeltenis van de kunstenaar in het medaillon onder aan het voetstuk (piëdestal) waarop Justitia staat. Het is de enig bekende afbeelding van Walter Pompe zelf; hij was toen 33 jaar oud. Kenners van de barokke beeldhouwkunst in de Nederlanden rekenen het werk van Pompe tot de absolute top.
In de periode maart – juni 2015 zijn schouw en beelden door Rob Crèvecoeur en Leo Scholten minutieus gerestaureerd. Beeldenrestaurator en kunsthistoricus Pierre Terwen heeft hen daarbij met raad en daad ondersteund, evenals de begeleidingscommissie die de gemeente voor de gelegenheid in het leven had geroepen. De restaurateurs zijn niet over een nacht ijs gegaan. Voorafgaand aan de restauratie hebben zij uitgebreid en grondig onderzoek verricht naar de conditie en afwerking van de schouw, maar ook naar het binnenklimaat. Uiteindelijk is – in goed overleg met alle betrokken partijen en in lijn met de huidige restauratieopvattingen – gekozen voor terughoudend en conserverend herstel van de beeldengroep en de andere ornamenten. Wat betreft de afwerking van de kast is besloten om de mahoniehoutimitatie die de schouw bij haar voltooiing rond het midden van de achttiende eeuw had gekregen, opnieuw aan te brengen. Toen vormden de schouw met de onlangs eveneens gerestaureerde archiefkast en (zeer waarschijnlijk) een lage wandbetimmering de gepaste en stijlvolle aankleding van wat met recht toen de Herenkamer heette.
Geef een reactie