Aanleg nieuw groen op, rond en buiten het erf
In Gulpen-Wittem en Vaals start de aantrekkelijke aanplantactie Planten Nu van de stichting Ark. Grondeigenaren in de buitengebieden van deze twee gemeenten kunnen via deze actie in aanmerking komen voor de aanleg van nieuw groen op en rond de erven. Naar verwachting zal de zeldzame hazelmuis die hier nog voorkomt, profiteren van het nieuwe groen, maar dat geldt evenzeer voor andere planten en dieren. De uitvoering van de campagne ligt bij de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL.
Acties tot de aanplant van groen op en rond erven in het buitengebied sloegen in het verleden enorm goed aan te slaan bij grondeigenaren. Na enkele jaren van stilte op dit vlak krijgen particulieren en boeren een nieuwe kans voor de aanplant van karakteristiek groen op, rond en buiten het erf. Naar verwachting geeft de campagne een goede impuls aan de verfraaiing van het buitengebied. Deelname aan de aantrekkelijke campagne voor karakteristiek groen in Vaals en Gulpen-Wittem kan tegen geringe kosten. Daarbij gaat het om de aanleg van groenstroken, houtsingels, kleine bosjes, bomen langs wegen en paden, solitaire bomen, heggen en hoogstamboomgaarden.
Een landschapsarchitect maakt op basis van de wensen en de mogelijkheden van de eigenaar een ontwerp en beplantingsplan dat komende winter wordt uitgevoerd. Door streekeigen bomen en struiken aan te planten krijgt het landschap zijn karakteristieke gezicht terug. Gebouwen worden erdoor gecamoufleerd en op een prettige manier ingepast in de omgeving. De erfbeplanting vormt ook een visitekaartje van het bedrijf. Verder schept de erfbeplanting privacy en biedt hij bescherming tegen zon en wind. Verwacht wordt dat met name paardenhouders gebruik zullen maken van de aanplantmogelijkheden.
Coniferen, dennen en sierplanten vallen buiten de regeling: het gaat uitsluitend om streekeigen, inheemse bomen en struiken. Met de aanleg van nieuw groen op particuliere en boerengrond wordt belangrijke bijdrage aan de ecologische en landschappelijke versterking van het buitengebied. Inheemse bomen en struiken zijn immers van grote betekenis voor plant en dier. Zij vinden er een leefgebied, nestgelegenheid en voedsel
Speciale aandacht gaat uit naar de zeldzame hazelmuis die in beide gemeenten nog voorkomt. Door de aanleg van nieuwe beplantingen wordt gewerkt aan de uitbreiding van het leefgebied van deze slaapmuis. Dit dier is met name gebaat bij de aanleg van struikenbegroeiing met bes- en vruchtdragende soorten
Ook hoogstamboomgaarden horen bij een erfbeplanting. Zij leveren fruit naar keuze voor eigen gebruik. Bovendien is het tijdens hete zomerdagen goed toeven in de schaduw van de bomen, zowel voor mens als vee.
De eigen bijdrage van de eigenaar bedraagt slechts twintig procent van de kosten. De resterende financiering vindt plaats door Ark, Natuur en landschapsontwikkeling. Na het tijdig geschikt maken van de grond door de eigenaar, plant IKL deze winter de bomen en struiken. Na overleg met de landschapsarchitect is de eigenaar zich ook bewust over de noodzaak tot geregeld onderhoud..
Aanmeldingsformulieren kunnen gedownload worden via www.ikl-limburg.nl.
Voor meer informatie : stichting IKL Roermond 0475-386430
Geef een reactie