Petitie: Stop sloop van kunstenaarswoning in Beetsterzwaag

Het Loomanhuis. Foto: Frank Terpstra

Historische panden als het Lomanhuis zijn cultureel van groot belang voor Beetsterzwaag. Het Friese dorp profileert zich als ‘Culturele Hoofdstraat van Europa’. Daarin mag de monumentale kunstenaarswoning van Jan Loman niet ontbreken. Daarom moet het Lomanhuis blijven staan en in de oude staat worden hersteld.

Eens? Onderteken dan de petitie:

https://lomanhuis.petities.nl/?fbclid=IwAR3Yha4E0Al1UFfgPWkbKPXb5wSijCSlLMNL16-BT8KztnZIaIceYaT0I8w

Foto: Frank Terpstra

Het Lomanhuis

Kunstenaar Jan Loman overleed in 2006. Het pand werd daarna gekocht door Baarsma Holding. De projectontwikkelaar wil de woning nu slopen om er vijf appartementengebouwen neer te zetten. Erfgoedliefhebbers verzetten zich tegen de sloop. Zij vinden dat Baarsma Holding zich schuldigt maakt aan het beschadigen van cultureel erfgoed. De woning heeft echter geen beschermde status omdat gemeente Opsterland geen gemeentelijke monumentenlijst heeft opgesteld. Commissie Fryslân van erfgoedvereniging Heemschut heeft aangegeven dat het hoog tijd wordt dat Opsterland een monumentenlijst opstelt.

 1. Enkele aanvullende overwegingen:

  De actie in Beetsterzwaag (petitie inmiddels met meer dan 3.000 – digitale – handtekeningen!!) gaat primair over de woning Hoofdstraat 116 Beetsterzwaag, ook wel aangeduid als het Lomanhuis. Het forse aantal handtekeningen kan de gemeente, die burgerinitiatief hoog in het vaandel heeft, niet negeren.

  Op het perceel van deze woning, het perceel van de naastgelegen woning Hoofdstraat 112 en het terrein van de ‘garage-gebouwen van Tolman’ heeft de huidige eigenaar een soort “te heet gewassen Paleis Soestdijk” gepland:
  https://www.sa24.nl/nieuws/nieuws/25133/lomanhuis-wijkt-voor-appartementen-update-

  Dit terwijl Beetsterzwaag de laatste jaren al een aantal appartementengebouwen in retrostijl erbij heeft gekregen, zoals:
  https://www.vanwijnen.nl/nieuws/start-bouw
  Voorlopig wel genoeg van dit genre. Waarom is men bang voor nieuwe verschijningsvormen in moderne architectuur?

  De paradox in deze zaak: het echte erfgoed wordt met sloop bedreigd en retro komt ervoor terug in de plannen.

  Om tot een herzien plan te komen, is nadere beschouwing van de woning Hoofdstraat 112 ook op zijn plaats. Deze woning stamt uit hetzelfde bouwjaar als Hoofdstraat 116 (volgens Kadaster 1910) en is eveneens karakteristiek. Op de hoek van de Hoofdstraat en de Skoalleane kan dan nieuwbouw worden ontworpen in eigentijdse en bij de situatie passende architectuur.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.