Pand Teerlink in Dordrecht Foto: via Google Maps

Petitie tegen verdere verkrotting Dordts monument: ‘Onteigen het Teerlinkpand’

Na de zoveelste oproep van de gemeente aan de eigenaar om het pandje Teerlink op het puntje van de Buiten Kalkhaven in Dordrecht op te knappen, is een groep bewoners een petitie gestart: ‘De eigenaar houdt het Teerlinkpand al jaren gegijzeld.’

Al sinds 2015 vindt er een strijd plaats tussen de gemeente Dordrecht en de eigenaar van het Teerlink-pand, projectontwikkelaar Arie van Pelt. Het gemeentelijke monument is  200 jaar oud en flink in verval.

De initiatiefnemer van de petitie stelt dat de gemeente te weinig doet om de verkrotting van het pand tegen te gaan en stelt voor om het pand desnoods maar te onteigenen, zodat het gerestaureerd kan worden en een mooie functie kan krijgen.

Het is nog afwachten wat de gemeente gaat doen met de petitie. Woordvoerder van de gemeente Mark Benjamin vindt het verzoek tot onteigenen ‘een zeer vergaande stap’ is. De logische stap zou volgens de gemeente zijn dat de eigenaar zelf aan de restauratie begint. Gebeurt dat niet, dan zal het Teerlink-pand op kosten van de eigenaar worden gerestaureerd.

Gisteren liet de Dordtse kraakbeweging weten het pand op zondag 31 te willen onteigenen, om verloedering tegen te gaan. Zij roepen iedereen op om zondag 31 oktober om 13:00 bij de draaibrug te verzamelen om te helpen en steun te verlenen. “Neem je fluitjes, spandoeken, verf, en gereedschap mee”, schrijft de groep aan dordrecht.net.