Afgelopen vrijdag kreeg dijkgraaf Joyce Sylvester namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de Gemalenpluim. Deze bijzondere prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Gemalenstichting aan waterschappen of stichtingen die op een zorgvuldig monumentale gemalen bewaren, vernieuwen of opknappen. Het waterschap ontving de prijs, omdat het gemaal Petronella in Amstelhoek nu klaar is voor de toekomst en historische onderdelen behoudt.
Vernieuwen met oog voor het verleden
In april 2023 was het gemaal klaar na twee jaar vernieuwen en opknappen. Gemaal Petronella heeft officieel ‘Poldergemaal Eerste Bedijking’ en pompt vanaf 1885 het teveel aan regenwater uit de polder ‘Eerste Bedijking der Mijdrechtse Droogmakerij’. Het water gaat vanuit deze polder naar de Amstel. Door de jaren heen is het gemaal verschillende keren opgeknapt. De originele stoommachine werd vervangen door een dieselmotor en later door een elektrische motor. Ook zorgt een nieuwe leiding ervoor dat de nieuwe pompen en oude pomp uit 1913 water naar de nieuwe waterbak kunnen pompen. Ondanks deze eerdere aanpassingen, moest het gemaal in 2020 weer opgeknapt worden. Het gemaal had meer kracht nodig om ook in de toekomst het land droog te kunnen houden.
Klaar voor de toekomst
De jury van de Nederlandse Gemalenstichting prijst de manier waarop het gemaal is opgeknapt. Het gemaal is klaar voor de toekomst en tegelijk zijn belangrijke onderdelen uit 1794, 1885 en 1913 herkenbaar. De manier waarop historische en moderne elementen samengaan is de reden dat Waternet en Bosman Watermanagement dit project hebben voorgesteld voor de Gemalenpluim.
Joyce Sylvester: ‘We zijn enorm trots dat wij als waterschap deze Gemalenpluim mogen ontvangen. Het is belangrijk om dit unieke watererfgoed te koesteren, omdat het laat zien dat waterbeheer van alle tijden is. Maar we staan ook voor grote uitdagingen, waarbij we ons watersysteem moeten moderniseren om ervoor te zorgen dat we ook komende jaren droge voeten houden in ons gebied. Gemaal Petronella is een perfect voorbeeld van hoe je zo’n bijzonder monument met behoud van cultuurhistorische waarden toekomstbestendig kunt maken.’