
Van Hogendorpstraat 96 Tilburg. Foto: RCE 1972
(Tekst Initiatiefvoorstel Lijst Smolders Tilburg)
In mei 2014 ligt de structuurvisie Tilburg 2040 voor ter besluitvorming. Met een nieuw college en een nieuwe samenstelling in de Raad, is er aanleiding om stil te staan bij de uitgangspunten. Er ligt nu een minimale variant, met maximale vrijheid voor partijen buiten en binnen Tilburg om hun plek te vinden in Tilburg. De concept-structuurvisie vraagt: “Waar halen we straks onze energie vandaan en hoe zorgen we dat onze leefomgeving aantrekkelijk blijft?” Wij stellen zelf voor om hier antwoord op te geven door aan te geven wat wij verstaan onder kwaliteit en leefbaarheid. Door investeerders uit te dagen en te inspireren bij het invullen van de ruimte in Tilburg met respect voor het bestaande.
Onze visie op de stad is er een van de menselijke maat. Wij zetten in op een leefbare, bruisende en ondernemende stad die zich ontwikkelt naar de menselijke maat die haar eigen kracht niet moet onderschatten en in harmonie moet verder bouwen op bestaande kwaliteiten. Daarbij moeten wij zeker open staan voor vernieuwing maar wel in een realistisch tempo, financieel haalbaar en met respect voor het bestaande.
Geen rem op lelijke blokkendozen
De structuurvisie die binnenkort voor jaren wordt vastgelegd gaat de stad niet mooier maken. Het lijkt eerder een open uitnodiging voor nog meer lelijke blokkendozen. Tilburg met haar unieke verhaal en relatief jonge geschiedenis, verdient een stevige cultuurhistorische basis in de structuurvisie. Met bijzondere aandacht voor nieuwbouw, herbestemming, inrichting van de openbare ruimte en het groen. Met de structuurvisie zoals die er nu uitziet, wordt geen rem gezet op bouwwerken zoals de bioscoop op de Heuvel / Pieter Vreedeplein, de Mauwmuur voor het Paleisraadhuis, de valse start in de Spoorzone met fantasieloze en kleurloze hoogbouw, de megalomane plannen voor de verbouwing van het stadhuis met domme en geldverkwistende plannen om onder in de plint van het gemeentehuis winkels te gaan bouwen, de uitbreiding bij De Boogerd in Udenhout en de kap van historische bomen
en bomenrijen in de stad enz. Al deze besluiten getuigen van een gebrek aan visie op de ruimtelijke kwaliteit van Tilburg.
De LST wil sturen op kwaliteit. Zoals ook o.a. in het Dwaalgebied dat vraagt om speciale aandacht en het bewaken van de menselijke maat. De dorpen en wijken niet verder verpesten met vormloze nieuwbouw, juist de waarde en het specifieke karakter koesteren en vertalen. Investeren in monumenten en de omgeving ervan. De Spoorzone ontwikkelen als centrum voor onderwijs, studenten, senioren en ontmoeting en daar dan ook de verantwoordelijkheid nemen voor de beeldkwaliteit. Daarom willen wij een cultuurhistorische visie in de structuurvisie 2040.
Geef een reactie